2023. december 2. - Melinda, Vivien

Autizmus ellen szedjen elefántot!

Autista gyerekek kezelését segítik az elefántok Thaiföldön. A délkelet-ázsiai országban régen az elefántokat harci állatként használták vagy a fakitermelésben végeztettek velük nehéz és veszélyes munkát.
2008. április 27. vasárnap 09:58 - Hírextra
Mára ez már megváltozott és leginkább a turistákat szórakoztatják vagy viszik a hátukon kirándulni. Nantaní Szatianszukpong, a Csiang Mai egyetem kutatója új feladatkört szán e szelíd óriásoknak: autista gyerekek kezelésében segítenek neki.

A projektben résztvevő speciális képzésen átesett, nem éppen kistestű állatoktól általában nem tartanak a gyerekek. A foglalkozásterapeuta és gyógytornász-végzettségű kutatónő úgy gondolja, hogy megfontolt mozgásuk és barátságosságuk nagyon is alkalmassá teszik az elefántokat a kezelésben való részvételre.

Az elefántok etetése, ápolása és gondozása réven a gyerekekben fejleszthető a mozgás-koordináció és a tájékozódóképesség. Megtanulhatnak könnyebben alkalmazkodni környezetükhöz, és jobban elsajátíthatják a mindennapok feladatait. A program egyéves előkészítés után másfél hónapja tart és négy, viszonylag enyhe fokú autizmusban szenvedő gyerek vesz részt benne.

"Az autizmus egy életre szóló rendellenesség, ami általában minimális kommunikációs képességben és szokatlan érdeklődési mintázatokban nyilvánul meg. Az illető gyakorlatig a saját világában él és csökkent mértékben érzékel külső ingereket. Az esetek mintegy 75 százalékában az autisták szellemi fogyatékosok és csak 5-10 százalékuknak vannak olyan kiemelkedő képességei, mint amilyet az "Esőember" című híres filmben láthattuk. De sajnos még ekkor sem biztos, hogy képes önálló életet élni" - magyarázza a kutató.

"A kísérlet kezdeti eredményei nagyon bíztatóak. Már ezalatt a rövid idő alatt is javult a gyerekek testtartása, figyelme és alkalmazkodóképessége" - állítja a doktornő, aki reméli, hogy a módszer beválik, és más dél- illetve délkelet-ázsiai országban is átveszik azt.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását