2024. április 23. - Béla

Parlamenti menetrend a jövő hétre

Kétnapos ülést tart jövő héten az Országgyűlés, a napirenden 14 előterjesztés megvitatása szerepel. Hétfőn határoznak a nemzeti és etnikai kisebbségi szervezetek költségvetési támogatásáról szóló országgyűlési határozati javaslatról.
2008. április 27. vasárnap 09:40 - Hírextra
Az előterjesztés indoklása szerint a 110 millió forint költségvetési támogatás felosztására az Országgyűlés Emberi jogi, kisebbségi, civil- és vallásügyi bizottsága pályázatot írt ki. A pályázatok elbírálásánál különös tekintettel volt a bizottság a szervezetek érdekképviseleti és hagyományőrző tevékenységére, valamint az előző években kapott állami támogatás hatékony felhasználására.
A határozathozatalok után folytatódik a közraktározásról szóló törvény módosításának általános vitája. Az előterjesztés egyszerűsíti és gyorsítja a hatósági eljárásokat, csökkenti a csatolandó dokumentumok körét és számát, és egyes esetekben lehetőséget teremt arra, hogy elektronikus úton is be lehessen nyújtani őket.

Ugyancsak hétfőn lesz az elektronikus információszabadságról szóló törvény módosításának részletes vitája. A módosítás megteremti az egységes hivatalos lapot, mivel melléklet formájában a Magyar Közlöny részévé teszi a Hivatalos Értesítő után a Határozatok Tárát is, és a jövőben itt teszik közzé a korábban csak szűk körhöz eljutó, a tárcalapokban elhelyezett közleményeket is.
Szintén részletes vitát tartanak a földgázellátásról szóló törvényjavaslatról, amelynek célja a gazdaság versenyképességének fokozása érdekében a teljes verseny megteremtése a földgázpiacon, valamint a hosszú távon fenntartható ellátásbiztonság szavatolása.
Kedden a Nemzeti Fenntartható Fejlődési Tanács jogállásáról, jogköréről, összetételéről és feladatairól, valamint működési kereteiről szóló ötpárti országgyűlési határozati javaslat általános vitáját folytatják le.

A negyedévenként ülésező tanács feladata az lenne, hogy elősegítse a hazai fenntartható fejlődési alapelvek, célkitűzések, átfogó feladatok meghatározását. A testület elnöke az Országgyűlés mindenkori elnöke, a tanácsba többek között a parlamenti pártok, a Magyar Tudományos Akadémia, a gazdasági kamarák, az önkormányzati szövetségek delegálnak tagokat.
Három általános vita is megkezdődik.

A fogyasztókkal szembeni tisztességtelen kereskedelmi gyakorlat tilalmáról szóló törvényjavaslat, amely elsősorban a belső piacon az üzleti vállalkozások fogyasztókkal szemben folytatott tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatáról szóló európai parlamenti és tanácsi irányelv átültetését szolgálja.

Megvitatják a fogyasztóvédelemről szóló törvény, valamint egyes kapcsolódó törvények módosítását, köztük a postáról, továbbá a távhőszolgáltatásról szóló jogszabályokét.
Az előterjesztésben a közzétételi szabályokat alakítják át, a fő cél a szigorítás, az egyszerűsítés és a kiszámíthatóság megteremtése.
A javaslat a fogyasztóvédelmi bírságra vonatkozó szabályok lényeges módosításait tartalmazza. Meghatározza a fogyasztók életét, testi épségét, egészségét sértő vagy veszélyeztető kiemelt jogsértéseket, amelyek esetében bírság kiszabása kötelező. Rögzítik a kiszabható bírság mértékének alsó és felső határát a vállalkozás előző évi nettó árbevételének függvényében.
Az élelmiszerláncról és hatósági felügyeletről szóló törvényjavaslat megerősíti az élelmiszer-biztonsági ellenőrzés és szankcionálás eszköztárát, a hatósági jogköröket egységesen a teljes élelmiszerlánc tekintetében eljáró élelmiszer-biztonsági hatóságra telepíti.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását