2024. április 29. - Péter

A magyarok a holtakat részesítik előnyben

Magyarországon töredéke az élődonoros vese- és májátültetések aránya a fejlett országokhoz képest, ami gátat szab az elvégezhető transzplantációk számának. A szakemberek és a lehetséges szervadományozók tájékozottságának növelésével jelentősen emelkedhetn
2008. április 27. vasárnap 10:06 - Hírextra
"A skandináv országokban 30-40 százalék, az Egyesült Államokban 40 százalék fölötti az összes veseátültetésből az élődonoros. Nálunk ez az arány csak 6-8 százalék. A családokban sem beszélnek erről, ez a lehetőség nem téma Magyarországon" - mondta Márton János, az Országos Vérellátó Szolgálat (OVSZ) részeként működő Szervkoordinációs Iroda vezetője.

A tavaly elvégzett 265 veseátültetésből 17 volt élődonoros, a 41 májátültetésből csupán egy. Idén eddig 69 vese és 12 májátültetést hajtottak végre a négy magyarországi transzplantációs centrumban (Budapest, Pécs, Debrecen és Szeged klinikáin). A vesére várók listáján jelenleg 706 beteg van, míg májátültetésre 59-en várnak.

Nemzetközi statisztikák szerint a vesére várók 6-10 százaléka meghal a műtét előtt, a szív- és máj várólista esetében 15-30 százalék ez az arány. Márton János elmondta, hogy miközben hétezer ember jár művese kezelésre, csak mintegy tizedük vár új szervre: "Hozzáállás kérdése, hogy a szakemberek a szervátültetést elsődleges választásnak tekintik, vagy később, a művese kezelés során lépik meg." Nemzetközi vizsgálatok azt mutatják, hogy jobbak a páciensek életkilátásai, ha még a művese kezelés elején, netán annak megkezdése előtt jutnak új veséhez - tette hozzá.
Szív, tüdő és hasnyálmirigy esetén a beültethető szervek száma csak úgy növelhető, ha a halál esetén adományozott szerveket az eddiginél jobb szervezéssel továbbítják a várólistás betegek műtétjeire. Az intézeti donációs megbízottak rendszere azonban nincs még kiépítve Magyarországon - mondta Szenohradszky Pál, a Magyar Transzplantációs Társaság elnöke. Az erre vonatkozó javaslatot a Szervkoordinációs Iroda és az OVSZ beadta az egészségügyi minisztériumnak, hamarosan megkezdődhetnek róla a tárgyalások. Szenohradszky Pál az együttműködés fontosságát hangsúlyozta, mert az átültetésre alkalmas szerv kivétele, tárolása és szállítása komoly szervezőmunkát igényel.

A többi szervvel ellentétben a tüdő átültetését nem itthon, hanem Bécsben végzik kétoldalú megállapodás keretében. Tavaly 35, idén eddig hat magyar páciens kapott ott új tüdőt, a várólistán pedig jelenleg nyolcan vannak. A beavatkozásokat a magyar egészségpénztár téríti a bécsi kórháznak. Szenohradszky Pál véleménye szerint a technikai felszereltség és a szakembergárda is megfelelő arra, hogy a tüdőátültetéseket itthon, például Debrecenben elvégezhessék. Márton János optimista változata szerint 1-2 éven belül Magyarországon kerülhet sor ezekre a műtétekre, ha adott a központi forrás és akarat is.

A szervátültetések új európai szabályozása után a tagállamok közti szervcseréknél a helyi műtéti csoportok távolítják el a donor szerveit, és megállapodás alapján a beültetendő szervet küldenék hozzánk, illetve azt küldenénk ki. Csak olyan szervet küldhetnénk ki, melyre magyar befogadó nincs és éves viszonylatban az adott és kapott szervek számának egyeznie kell - tette hozzá Márton János.

A májat és a szívet legfeljebb 6-8 óráig lehet hűtve tárolni a donorból való kivételük után anélkül, hogy károsodna működésük, a vese ezzel szemben 24 órán át hűthető, így Európa távolabbi részéből is érkezhet az új EU-szabályozás életbe lépte után. A változó helyzet jogi, szervezési és anyagi hátterét biztosítani kell - mondta a Szervkoordinációs Iroda vezetője.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását