2024. május 2. - Zsigmond

40 éves a Göcseji Falumúzeum

Negyven éve nyílt meg a Zala folyó holtágának partján a Göcseji Falumúzeum, az ország első szabadtéri kiállítóhelye; ebből az alkalomból augusztusban jubileumi ünnepséget, szeptemberben konferenciát szerveznek, valamint kötet is megjelenik a skanzen törté
2008. április 27. vasárnap 11:46 - Hírextra
Hozzátette: a kiadványt a Múzeumi Kollégium és a Millecentenáriumi Közalapítvány pályázatán nemrégiben elnyert forrásból, valamint önkormányzati támogatásból finanszírozzák.
Vándor László beszámolt arról, hogy 1968-ban huszonkét településről összesen 40 épületet szállítottak a falumúzeumba, ahol a 19. század végégének hangulatát idéző, parasztportákra osztott falut alakítottak ki. Az épületek jól illusztrálják Göcsej jellegzetes, népi építkezését, a paraszti lakáskultúrát. A melléképületekben, pajtákban a hagyományos paraszti gazdálkodás, állattartás eszközeit helyezték el.

Felidézte, hogy a falumúzeum első fáit a nyitáskor ültették, így a parasztházakat ma már élő, természetes környezet veszi körül, a kiskertekben olyan növények, virágok, gyümölcsfák virágoznak, amelyeket tradicionálisan is ezen a vidéken termesztettek. Az udvarokban megtalálhatók a Göcsej vidékére jellemző állatok: kecskék, nyulak és szamarak. A gödöllői kísérleti állomás őshonos háziszárnyasokat, mint például kopasznyakú, kendermagos és barnatyúkokat, libákat és kacsákat adományozott a múzeumnak.

Pályázatot nyújtottak be a zalalövői hajlított ház és a hozzátartozó pajta látogatóbarát célú átalakítására. A felújítás és az infrastruktúra kiépítése után a 19. század végi hangulatot idéző portán zajlanak majd a különböző rendezvények, kézműves foglalkozások, népdalköri bemutatók.
Az augusztusi jubileumi ünnepségen "megelevenednek" a porták: a kenyérfesztiválra meghívták a falumúzeumnak házat adó falvak művészeti csoportjait, zenekarait, kézműves mestereit. Az épületek tulajdonosainak leszármazottai lesznek a házigazdák, akik mesélnek majd a ház történetéről.

Szeptemberben a szabadtéri múzeumok négy évtizedes tapasztalatairól tartanak konferenciát, amelyre a hazai szakembereken kívül nemzetközi előadókat is meghívnak.

Vándor László a skanzen történetéből érdekességként felidézte a Csínom Palkó című játékfilm film forgatását is, amely a műtárgyak védelme miatt folyamatos biztosítást igényelt. Muzeológusok jelölték ki a lovas csapatok útvonalát, a filmfelvétel idejére könnyű, modern ajtóra cserélték a tájház csaknem száz éves, egyébként, masszív bejáratát, amelyet a forgatókönyv szerint be kellett törni.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását