2024. május 3. - Tímea, Irma

Csontritkulás és rák

A korai csontritkulás összefüggésbe hozható egyes ráktípusok emelkedett kockázatával, míg késői megjelenése más tumorok csökkent valószínűségét jelentheti - jelzi amerikai kutatók tanulmánya az International Journal of Cancer szaklapban.
2008. április 27. vasárnap 11:55 - Hírextra
A mell és a méhnyálkahártya rákja ritkább a késői csontritkulásban szenvedő nőknél, mely minden bizonnyal az alacsonyabb ösztrogén szintnek tudható be, amely növeli a csontok kálcium-vesztését.
"A csontritkulás más kockázati tényezői ugyanakkor, mint a dohányzás, vagy az alkoholfogyasztás növelhetik a kockázatot" - véli Katherine A. McGlynn, a marylandi Rockville-ben működő amerikai Nemzeti Rák Intézet munkatársa.

Tanulmányukban a kutatók 24 ezer csontritkulásos férfi és nő adatait tekintették át, melyet egy hat éven át tartó követéses vizsgálatban gyűjtöttek Dániában.

Nagyobb az átlagosnál a száj, a nyelőcső, a máj, a hasnyálmirigy és a tüdő esetében
azok rákkockázata, akiknél 70 éves koruk előtt diagnosztizálják a csontritkulást.

A 70 év fölött megállapított csontritkulással viszont összefügg a mell, a méhnyálkahártya, a vastagbél, a végbél és az agy rosszindulatú elváltozásainak csökkent kockázata nőknél és a kisebb arányú prosztatarák férfiaknál.

A kutatók gyakoribb rákszűrést ajánlanak azoknak, akinél korai csontritkulást diagnosztizálnak.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását