2024. május 15. - Zsófia, Szonja

Támogatták a kisebbségi ombudsman beszámolóját

Egyhangúlag támogatta Kállai Ernő kisebbségi ombudsman tavalyi évről szóló beszámolóját szerdai ülésén a parlament önkormányzati bizottsága.
2009. május 6. szerda 17:36 - HírExtra
A beszámoló megvitatásakor a biztos és a különböző pártállású képviselők egyetértettek abban, hogy a kisebbségek körében megfigyelhető "etnobiznisz", identitásváltás jelensége ellen fel kell lépni.

Kállai Ernő úgy fogalmazott, "az nem működik, hogy bemondásra" valaki egy kisebbség tagjává, képviselőjévé válhat, és ezért még pénzt is kap, de ezt a problémát csak a jogalkotó tudja megoldani.

Képviselők az etnobiznisz problémája kapcsán példaként megjegyezték, hogy van olyan kisebbségi önkormányzati képviselő, aki már a harmadik nemzeti kisebbség képviseletében jár el, illetve vannak olyan családok, amelyek önmagukban egy-egy kisebbségi önkormányzat vezetését alkotják, a kisebbségi önkormányzatnak nincs is több tagja, a család megkapja a normatívát és el is költi.

Kállai Ernő megjegyezte, a joggal való visszaélés Magyarországon népi játék. Jó példa erre a felsőoktatási kisebbségi ösztöndíjak ügye; az egyik jogi karon ugyanis a kérelmek áttekintése után az derült ki, hogy a karra szinte csak romák járnak. Az etnikai biztos felvetette, hogy legyenek olyan, az adott közösség által meghatározott kritériumok, amelyek alapján kontrollálható, ki tartozik az adott közösséghez, hiszen ez minden jogállamban így van, ahol a kisebbségi jogokat gyakorolják.

Arra a képviselői felvetésre, hogy egyes kisebbségek körében kialakult az a "rossz szokás", hogy megpróbálnak visszaélni kisebbségi jogaikkal, például ha valaki átmegy a piroson, akkor is erre hivatkozik, Kállai Ernő úgy reagált: egyetért a felvetéssel, de az ilyen esetekben azt is kell vizsgálni, vajon a hatóságnak a szabályok megsértésére adott reakcióját befolyásolta-e, hogy kisebbségi volt az elkövető.

Egy felvetésre válaszolva Kállai Ernő elmondta: a romatelepeken élők támogatására szánt egymilliárd forintot ideiglenesen zárolta a kormányzat, de a biztos bízik abban, hogy ezt a zárolást rövidesen megszüntetik, hiszen éppen a válság idején különösen fontos ennek a pénznek a hatékony felhasználása.

Kállai Ernő a meghallgatáson arra is felhívta a figyelmet, hogy a helyi, illetve kisebbségi önkormányzatok törvényességi felügyelete a közigazgatási hivatalok hatáskörének hiánya miatt megszűnt, ami a biztos álláspontja szerint tulajdonképpen mulasztásos alkotmánysértés.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását