2024. április 26. - Ervin

Nyolc kérdésben van megállapodás

Nyolc, az önkormányzatok életét alapvetően megváltoztató kérdésben jutott konszenzusra a kormány a hét önkormányzati szövetséggel, további két kérdésben pedig megpróbálnak a következő egy hónapban megegyezni - mondta Bajnai Gordon leköszönő önkormányzati
2008. május 16. péntek 07:41 - Hírextra
A javaslatokat a véglegesítés után benyújtják az Országgyűlés elé és még idén törvény születhet róluk - tette hozzá Bajnai Gordon a kormány-önkormányzatok egyeztető fórumát követő sajtótájékoztatón.

Hangsúlyozta: kétéves munka eredményeként jutottak oda, hogy a nyolc kérdésben - például a polgármesterek jogállásával, a képviselő-testület létszámának csökkentésével vagy az önkormányzati vagyonkezelői jog kiterjesztésével kapcsolatban - kialakult a konszenzus.

Két olyan kérdés van - mondta -, amelyekben egyelőre nem született megállapodás, de a kormányban és az önkormányzatokban megvan a szándék rá, és reményeik szerint egy hónapon belül ebben is konszenzus alakul ki. Gémesi György, a Magyar Önkormányzatok Szövetségének (MÖSZ) elnöke, a fórum társelnöke ezzel kapcsolatban megjegyezte: mindkét vitás kérdésben lesz megállapodás, de garanciákat akarnak kapni, hogy az önkormányzatok nem kerülhetnek rosszabb helyzetbe.

Az egyik vitás kérdés az, miként lehet elérni, hogy az állampolgár érdeke ne sérüljön, amikor egy önkormányzat a kötelező feladatát nem látja el. A másik kérdés azzal függ össze, hogyan lehet más településhez csatlakozni, ha a település nem képes az önkormányzáshoz fűződő jogok gyakorlására.

Bajnai Gordon tájékoztatása szerint egy hónapon belül véglegesítik a javaslatot, ezt követően kidolgozzák a pontos törvényi szöveget, amit az önkormányzati szövetségek, majd az Országgyűlés elé terjesztenek. A miniszter szerint akár már ebben az évben megszülethet a kétharmados törvénymódosítás, és jövőre életbe léphetnek az új szabályok, egyszerűsítve ezzel az önkormányzatok életét és javítva a szolgáltatásaik minőségét.

Gyenesei István új önkormányzati miniszter arra hívta fel a figyelmet, hogy nem könnyű megállapodni az önkormányzatokkal olyan kérdésekben, amelyek a létüket érintik, ezért is jelentős a konszenzus létrejötte.

"Nagy kérdés, hogy a parlamentben a mai állapotokat figyelembe véve az a támogató többség kialakítható-e a politikai egyeztetéseket követően, amely képes és kész ezeket a szakmailag előkészített dokumentumokat - amelyek mögött a polgármesterek személyében különböző politikai kötődésű emberek állnak - akár saját pártjukon keresztül is átvinni" - mondta.

Gémesi György a miniszterekhez hasonlóan méltatta a fórum kétéves tevékenységét, de felhívta a figyelmet arra, hogy három fontos kérdés - az ingatlanadó, a megfigyelési ügy és az önkormányzatok hitelfelvételének korlátozása - nem került a fórum elé.

Mint mondta, az önkormányzatok pozíciója romlott, a Pénzügyminisztérium is elismerte, hogy reálértékben kevesebb forrás jut idén az önkormányzatoknak, mint tavaly, és kétezer település él "napról napra". A helyzetet kezelni kell - jelentette ki.

Megjegyezte: a kormányzaton belül a harmadik tárcavezetővel kell együtt dolgozniuk, "ez jelenthet (...) kormányzati magatartást az érintett területtel kapcsolatban, ami rontja az esélyeinket az önkormányzati pozíciók javítására és a kormányzaton belül az önkormányzati érdekek érvényesítésére".

Hozzátette, a fórum következő, júniusi ülésén a MÖSZ javaslatot terjeszt be az önkormányzati érdekérvényesítő képesség erősítésére.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását