2024. május 28. - Emil, Csanád

Juhászversenyt rendeznek

Szent György-napi juhászversenyt rendeznek vasárnap Hódmezővásárhelyen; az esemény nemcsak fontos szakmai rendezvény, hanem látogatók ezreit vonzó gasztronómiai és folklórfesztivál is.
2008. április 25. péntek 20:27 - Hírextra

Hagyományosan Szent György napján hajtották ki az állatokat a legelőre, ezt az időpontot tartották sokáig a tavasz kezdetének, a tradíciók előtt tisztelegve szervezik meg már több mint két évtizede a juhászversenyt és -találkozót a Csongrád megyei városban.

Az ország minden részéből érkező középiskolás és egyetemista csapatok reggel elméleti megmérettetéssel kezdik a napot. A tesztlapokon a juh tenyésztéséről, fajtatulajdonságairól, a tartási feltételekről kell számot adniuk. Délelőtt tartják a gyakorlati versenyeket, amelyeken az indulók nemcsak az állattartással és -gondozással kapcsolatos tudásukat mutatják be, hanem azt is bizonyíthatják, mennyire ismerik a juhászat ősi hagyományait.

A versennyel párhuzamosan folyik a pörköltfőzőverseny, amelyen a nevezésnek csupán egyetlen feltétele van, hogy a bográcsban készült ételhez kizárólag birka-, illetve kecskehúst használjanak föl. A szervező, a Szegedi Tudományegyetem Mezőgazdasági Karának diákjai is fakanalat ragadnak, ők azonban marhapörköltet készítenek, igaz csak versenyen kívül.

A fesztiválon népi iparművészek, szakmai kiállítók is bemutatkoznak. A gyerekeket pedig állatprémfelismerő-játék, rejtvények, ügyességi feladatok, állatsimogató várja.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását