2024. május 15. - Zsófia, Szonja

Fenyegető alkoholizmus

A fejlett országokban legalább minden ötödik férfit fenyeget az alkoholfüggés vagy a nagyivás veszélye élete során - állítja egy, a Lancet című brit orvosi lap honlapján hétfőn közzétett tanulmány. A nőket érintő kockázat a szerzők szerint mintegy fele a
2009. január 26. hétfő 14:20 - Hírextra
A gond valamennyi fejlett országra jellemző: a férfiak 80, míg a nők 60 százaléka iszik élete során valamikor - állapítja meg Marc Schuckit, a San Diegó-i Kalifornia Egyetem kutatója.

A fejlődő országokban az arányok kisebbek, ám így is jelentősek Schuckit szerint. A legsúlyosabb italozások a felmérés szerint 18 és 20 év között zajlanak, és a gyakori, úgynevezett nagyivás, valamint az alkoholfüggés gyakran már a húszas évek közepén megkezdődik. A súlyos italozás negyven százalékkal növeli a depresszió kialakulásának veszélyét, és az alkoholfüggők 80 százaléka dohányos is.

Schuckit úgy véli, az alkoholprobléma 40-től 60 százalékban genetikai okokra vezethető vissza, bizonyos gének esendővé teszik az embereket, a többi része pedig környezeti hatásoktól függ.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását