2024. május 4. - Mónika, Flórián

Gian Maria Volonté, a minden gyanú felett álló polgár

Az olasz politikai krimi klasszikusa volt Elio Petri 1969-ben készült Vizsgálat egy minden gyanú felett álló polgár ügyében című film. A mű, amely annak idején megkapta a legjobb külföldi filmnek járó Oscar-díjat, Cannes-ban pedig elnyerte a zsűri és a ne
2008. április 25. péntek 08:56 - Hírextra
A vizsgálat főhőse egy magas rangú rendőrtiszt, aki megöli vele perverz szexuális kapcsolatot tartó szeretőjét, majd ördögi játszmába kezd: maga vezeti nyomra kollégáit, miközben azt akarja bebizonyítani, hogy ő, bármilyen bűnt is követett el, érinthetetlen.

Petri filmje, amely éppen a nagy olasz társadalmi válság kellős közepén és a több mint egy évtizedig tartó terrorhullám kezdetén készült, az Ennio Morricone zenéje által végsőkig fokozott nyomasztó feszültségével és kíméletlen leleplezésével mintája lett az 1970-ben a politikai apparátus és a rendőri szervek korrupciójáról, a hatóságok tehetetlenségéről szóló olasz filmeknek (A vizsgálat lezárult, felejtse el, Egy rendőrfelügyelő vallomása az államügyésznek, A rendőrség megköszöni, Todo Modo). Egyben meghatározta Volonté karrierjét is: a karakteres arcélű, szúrós tekintetű színész, aki első nagy mozisikereit a "spagettiwesternek", köztük Sergio Leone Egy maréknyi dollárért című filmje "rossz embereként" aratta, ettől kezdve a vásznon is képviselhette kérlelhetetlen baloldali eszméit.

A színész 1968 körül maoista volt, majd jelentkezett az akkoriban széles tömegbázissal rendelkező Olasz Kommunista Pártba, amelyből 1981-ben zárták ki, miután segített külföldre szökni Oreste Scalzonénak, az Első Vonal (Prima Linea) szélsőbaloldali terroristaszervezet vezetőjének. Már korábban is szívesen szerepelt olyan filmekben és darabokban, amelyek politikai-társadalmi tabukat döntögettek: 1965-ben a szintén baloldali Feltrinelli-kiadónál felolvasóesten adta el a Vatikán II. világháborús álszent politikáját leleplező Hochhut-darabot, A helytartót, miután az egyház betiltotta színházi bemutatását, 1967-ben pedig főszereplője volt az egyik első olasz maffiafilmnek, a Mindenkinek a magáét című Petri-alkotásnak. 1968-ban csatlakozott a Teatro di strada politikai utcaszínházhoz és együtt dolgozott Jean-Luc Godard filmkollektívájával is.

Az 1970-es években ő személyesítette meg a vélhetően politikai gyilkosság áldozatává vált Enrico Matteit, az olajipari tröszt elnökét, ő volt Bartolomeo Vanzetti, az 1927-ben Amerikában ártatlanul kivégzett olasz anarchista, és híres alakítása volt A munkásosztály a paradicsomba megy szakszervezeti vezetője. 1976-ban visszautasított egy főszerepet Bernardo Bertolucci Huszadik század című filmeposzában, hogy játszhasson a Pinochet-diktatúra elől elmenekült chilei rendező, Miguel Littin Levelek Marusiából című filmjében. 1986-ban ő alakította az 1978-ban a Vörös Brigádok által meggyilkolt Aldo Morót a kereszténydemokrata pártelnökről szóló dokumentum-játékfilmben.

Gian Maria Volonté 1994-ben halt meg egy görögországi forgatás során. A Vizsgálat egy Volonté nevű polgár ügyében 60 perces DVD több kiadatlan interjút tesz közzé a pályatársak vallomásai mellett, és külön könyvet is mellékelnek hozzá, Egy mítosz nyomai címmel.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását