2024. május 17. - Paszkál

Cervantes-díjátadó

A 77 éves Juan Gelman argentin költő vehette át szerdán János Károly spanyol király kezéből a spanyol nyelvterület legrangosabb irodalmi elismerésének számító Cervantes-díjat.
2008. április 23. szerda 17:49 - Hírextra
A ceremónia színhelye a hagyományoknak megfelelően Alcala de Henares volt: ezen a településen született a legismertebb spanyol klasszikus regény, a Don Quijote szerzője, Miguel de Cervantes (1547-1616).

Juan Gelman Argentína legelismertebb kortárs költője. 2000-ben már megkapta a spanyol nyelvű világ egy másik fontos irodalmi kitüntetését, a Juan Rulfo-díjat. Több mint húsz verseskötete jelent meg, megrázó költeményekben dolgozta fel az 1976 és 1983 közötti katonai diktatúra alatt elszenvedett politikai üldöztetés fájdalmas személyes tapasztalatait.

Juan Gelman fia és menye eltűnt - azaz őket is meggyilkolták - a katonai diktatúra idején, amely kegyetlen módon számolt le baloldali ellenzékével. 2001-ben sikerült felkutatnia lányunokáját, aki a fogságban született, és egy örökbefogadó családhoz került. Amikor unokája, a szerdai ceremónián is megjelent Macarena tudomást szerzett tényleges származásáról, felvette a Gelman családnevet.

A 2008. évi Cervantes-díjas meglepő képekben gazdag költeményei gyakran érintik zsidó családi örökségének témáját is (orosz zsidó bevándorlók gyermekeként született 1930-ban Buenos Airesben) és a rohanó nagyvárosi élet és a nagyvárosi társadalom ellentmondásait is tükrözik.

János Károly király személyesen nyújtotta át a Cervantes-érmet a fehérhajú költőnek, aki elmondta: amikor a hetvenes évek második felében európai száműzetésbe kényszerült, "több halála" is volt: "Sokszor haltam meg, újra és újra, ahogy hírt kaptam arról, hogy valamelyik barátom odahaza eltűnt vagy meggyilkolták."

A költő állást foglalt amellett, hogy a különböző diktatúrák bűneiért felelős személyeket felelősségre kell vonni azokban az országokban, amelyekben rémtetteiket elkövették, s nem szabad amnesztiában részesíteni őket.

"A sebek még nem hegedtek be, ezek a bűnök a társadalom alapjaiban terjedő rákbetegségként hatnak. Az egyedüli kezelés az igazság feltárása lehet, azt követően pedig az igazságszolgáltatás" - fejtette ki.

2001-es Visszatérések című versében Gelman eltűnt fiának címezve szavait így fogalmazott (szabad fordítás): "Te a visszatérést akarod, de én megmondom: hiába akarja ezt egy halott".

Maga Gelman ifjúkorában szélsőbaloldali mozgalmakban is részt vett, egy ideig tagja volt a kommunista pártnak: az AP szerint jelképes volt a két évtizede még elképzelhetetlen jelenet, a király és a költő baráti kézszorítása.

János Károly elismerő szavakkal méltatta a poéta "erőteljes, őszinte és spontán" költeményeit, és utalt Gelman egyik gyakran emlegetett történetére: hogy 11-12 éves korában gyakran álmodott gyönyörű verseket, de mire felébredt, sajnos elfelejtette őket.

"Most megerősíthetjük: az Ön költészete nem álom, hanem rendkívüli, megható és felejthetetlen valóság" - zárta méltatását a király.

A Cervantes-díjjal 133 ezer dolláros (21 millió forint) pénzjutalom jár. Tavaly Antonio Gamoneda spanyol költő kapta a díjat. A korábbi díjazottak között van Mario Vargas Llosa perui és a Carlos Fuentes mexikói író is.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását