2024. május 6. - Ivett, Frida

Országos fazekas-keramikus találkozót tartanak

A fazekasok és keramikusok szezonnyitó országos találkozója kezdődik pénteken Zalaegerszegen, a Göcseji Falumúzeumban - közölte Vándor László megyei múzeumigazgató keddi zalaegerszegi sajtótájékoztatóján.
2008. április 22. kedd 15:43 - Hírextra
Skrabut Éva, a rendezvény szervezője elmondta: a háromnapos fesztiválra az ország szinte minden területéről - a Dunántúlról, Észak-Magyarországról, az Alföldről - és Erdélyből is érkeznek fazekasok és keramikusok. A találkozón jól meg lehet majd figyelni, hogy a mai kerámiákban milyen tradicionális elemek jelennek meg, és az alkotó tehetsége szerint hogyan változnak a formák - mutatott rá a szervező.

Hozzátette: a fesztivál egyben szakmai találkozó is, a fazekas konferencián aktuális kérdésekről, pályázati lehetőségekről tanácskoznak. Előadást tartanak például a kemence típusokról és az égetési folyamatokról - említette Skrabut Éva, hangsúlyozva, hogy az égetés "külön tudomány", fontos, hogy milyen hőfokon, technológiával égetik ki a cserépedényeket, milyen mázat használnak a díszítéshez.

A fazekasok kuglófsütő korongozásban és tálkorongozásban versengenek majd. A tál kimeríthetetlen téma, olyan darab ahol a fazekasmesterek be tudják mutatni a tudásukat - tette hozzá Skrabut Éva.
A szabadtéri múzeumba látogatókat a fesztivál ideje alatt hagyományőrző együttesek folklór műsorral szórakoztatják, a gyerekek számára játszóházakat szerveznek.

A Pajta Galériában a nyugat-dunántúli fazekas kultúrában meghatározó szerepet játszó sütő-főző edényekből nyílik kiállítás. A fesztiválon mutatják be Nagy Zoltán és Majtényi László szerzőpáros "Rétes, béles, gabonca" című, néprajzi történetekkel illusztrált szakácskönyvét, ezért az idei gasztronómiai kínálatban a pogácsákon, a sós és édes süteményeken kívül rétes is lesz - mondta végül Skrabut Éva.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását