2024. március 29. - Auguszta

Díjazták a jazz-zongoristát

Oláh Kálmán jazz-zongorista kapta az idei Szabó Gábor-díjat; a rangos hazai elismerés odaítéléséről szombaton délután a Magyar Jazz Szövetség titkos szavazáson döntött rendes évi közgyűlésén Budapesten - tájékozatta az MTI-t László Attila, a szövetség ale
2008. február 24. vasárnap 07:08 - Hírextra

A díjat Oláh Kálmán zongorista, zeneszerző a szavazatok nagy többsége alapján nyerte el.
Mint László Attila fogalmazott, a hazai jazzélet kiemelkedő, elfogadott művészéről van szó, aki pályafutása során jelentős hazai és külföldi sikereket ért el. Folyamatos, aktív művészi munkája kiterjed a mainstream jazz-től a kortárs zenéig, a kisebb létszámú együttesektől a nagyzenekarra írt és hangszerelt kompozíciókig.

Megjegyezte, hogy Oláh Kálmán az utóbbi években több jelentős nemzetközi sikert is elért, első lett a Thelonius Monk Nemzetközi Jazz Zeneszerző Versenyen, New Yorkban "Always" címmel trió-lemezt készített Jack DeJohnette-tel és Ron McClure-ral. . Előadóművészi tevékenységért 2006-ban Liszt díjat kapott.

A 38 esztendős Oláh Kálmán egyébként másfél évtizede a Trio Midnight vezetője. Szólistaként és zenekarával elnyerte egyebek mellett a Magyar Rádió eMeRTon díját és a Jazz kiadó Magyar Jazz-díját. A . Együttesével és szólóban készített albumain kívül számos egyéb lemez közreműködője.
A Szabó Gábor-díjat minden évben olyan, lehetőség szerint magyar származású művész kapja meg, aki életművével, művészi és szellemi tevékenységével hozzájárul a magyar jazzművészet színvonalának fejlődéséhez, magyar zenei élet gazdagításához, nemzetközi elismertségéhez.
A díjjal előadóművészt, zeneszerzőt, fotóművészt, újságírót, kritikust és egyéb, a műfaj érdekében tevékenykedő személyt tüntethetnek ki.

A Szabó Gábor-díjat a Magyar Jazz Szövetség és a Magyar Jazz Alapítvány 1992-ben alapította. Először posztumusz Kovács Gyula érdemelte ki, 1993-ban Gonda János, 1994-ben Szakcsi Lakatos Béla, 1995-ben Kőszegi Imre, 1996-ban Garay Attila, 1997-ben Lakatos "Ablakos" Dezső, 1998-ban Berkes Balázs, 1999-ben László Attila, 2000-ben Vukán György, 2001-ben Szabados György, 2002-ben Babos Gyula, 2003-ban Tomsits Rudolf, 2005-ben Berki Tamás, 2005-ben Bontovics Kati, 2006-ban Friedrich Károly, 2007-ben a nem sokkal a díjkiosztás előtt elhunyt Jávori Vilmos volt a díjazott.
A díj névadója Szabó Gábor magyar származású amerikai jazzgitáros, aki 1982-ben halt meg. Magyarországot 1956-ban hagyta el, 1957-59-ben a bostoni Berklee School of Music-on tanult. Tagja volt Chico Hamilton, Gary McFarland együttesének, majd Charles Lloyd kvartettjének. Kezdetben a kamarajazz, majd a mainstream és az indiai zene híve volt, a hetvenes években a fúziós irányzat követője lett.


Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását