2024. május 15. - Zsófia, Szonja

Új-zélandi Figaró

Egy festői megjelenésű új-zélandi maori arisztokrata vált egyik napról a másikra élő legendává a Covent Garden 1971. december 1-jei előadásán. Ekkor debütált Kiri Te Kanawa a Figaró grófnőjeként.
2007. október 25. csütörtök 20:57 - Hírextra

"Nem hiszek a fülemnek. Meghallgatások ezrein vettem már részt, de ez egészen különlegesen, fantasztikusan szép hang" - ámuldozott az est karmestere, a művésznőt a szerepre jelölő Colin Davis. Technikai felkészültsége, muzikalitása mellett éppen álomszép hangszíne tette Kanawát a világ legkeresettebb énekművészeinek egyikévé.

Húszéves korára már Ausztrália és Óceánia minden jelentős énekversenyén díjat nyert, lemezfelvételeket készített - ő lett minden idők legfiatalabban "befutott" primadonnája. Majd a brit fővárosba költözött, a London Opera Centre-ben tanult, koncert- és operaénekesként egyaránt hamar ismertté vált, otthonosan mozgott a kamerák előtt, sorra hódította meg a világ legjelentősebb operaházait. Nem hivatalos statisztikák szerint ő az, akit a világon a legtöbben hallottak énekelni: Károly herceg esküvőjének szólistájaként egyenes televíziós adásban több mint hatszázmillióan gyönyörködhettek a Szent Pál-székesegyházban megszólaltatott Händel-áriában. Akkor is rekordot döntött, amikor egy szabadtéri koncerten Aucklandben 140.000 fős közönség előtt lépett fel. Szerepelt a "2000 TODAY" című, eleddig leghosszabb adásban, amelyet nyolcvan országban sugároztak, s nézői számát egymilliárdnál többre becsülik.

1996-ban visszavonult az operaszínpadról, énektechnikáját, színpadi rutinját, zenei kvalitásait most a dalirodalom tolmácsolásának szolgálatába állítja. E minőségében találkozhat november 17-én a Művészetek Palotájának közönsége Kiri Te Kanawával, akinek Erzsébet királynő 1982-ben "a Brit Birodalmi Rend lovagdámája" címet adományozta.

Forrás: OTS
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását