2024. május 2. - Zsigmond

Minitextil-kiállítás nyílt

A Szombathelyi Képtár Nemzetközi Miniatűrtextil Gyűjteményéből nyílik kiállítás az észak-lengyelországi Torun főterén álló Muzeum Okregowéban április 25-én, pénteken.
2008. április 21. hétfő 09:52 - Hírextra

A mintegy 130 darabból álló tárlat a 8. Tudományos és Művészeti Fesztivál keretében valósul meg a Visztula parti városban a Szombathelyi Képtár, a toruni múzeum és a varsói Magyar Kulturális Intézet együttműködésében.

A szombathelyi anyag egyedülálló Európában, 1200 darabot őriznek a minitextilből több mint 40 országból - mondta az MTI-nek Cebula Anna, a képtár munkatársa, a kiállítás kurátora, hozzátéve, hogy a minitextil 20-szor 20-szor centiméteres és önmagában nemcsak textilből lehet, hanem akár villanykábelekből is. A dunántúli városban 1970-től rendezik meg a textilművészek seregszemléjét először kétévente, 2003-tól pedig háromévente gyűlnek össze a művészek a világ minden tájáról.
A szakma 1975-ben írta ki először a minitextil kiállítást, nagy volt a sikere, s egy évre rá már mint nemzetközi kategória szerepelt. Eddig több mint 40 országból több ezer alkotással vettek részt a triennálékon. Cebula Anna - mivel a képtár mindig is szegény volt - ajándékozásra kérte a művészeket, így gyűlt össze az 1200 darabos miniatűrtextil-gyűjtemény. Ilyen kollekció csak Lengyelországban van, de nagyméretű textilekből, míg Magyarországon a minitextil gyűjtemény egyedülálló Európában.

Cebula Anna elárulta, hogy Torun a szülővárosa, és fölhívta a múzeumot, hadd állítsanak ki a képtár minitextiljeiből 130 darabot, amely 28 országból származik. Nyitott kapukra talált, s így lesz kiállítás Torun XIV. században épült, érintetlen gótikus óvárosában - amely az UNESCO világörökségi listáján van - álló múzeumban egészen május 25-ig.

Ott lesz a tárlaton Cebula Anna egyik kedvenc minitextilje, Paavola Maria finn művésznő Északon című munkája, amely egy pici, kötött cipőcske, színe a szürkéből indul, a fekete csillagos égbolttal zárul a bokán, s horgolt szárnyai vannak - az egész munka melegséget áraszt - mondta a kurátor. Murayama Yoriko japán művész Kúpos háza könnyed négyzethálós térbeli alkotás, közepébe beleszőve egy házikó. Ez a munka szerepel a toruni kiállítás plakátján.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását