2024. május 20. - Bernát, Felícia

Kalapács alatt a Magna Charta

Kalapács alá kerül New Yorkban a Magna Charta egy ritka példánya. A XIII. századi "angol alapokmány" garantálta a szabadságjogokat és korlátozta a király hatalmát.
2007. szeptember 26. szerda 10:14 - Hírextra

Az 1297-ből származó, I. Edward király pecsétjével ellátott példány eladási ára a 30 millió dollárt is elérheti - közölte közleményben az árverést szervező Sotheby cég.

A Magna Chartát 1215-ben fogalmazták meg és 1297-ben emelték törvényerőre. Eredetileg az angol bárók és világi főurak, valamint Földnélküli János angol király viszályát volt hivatott rendezni.

Az árverésre bocsátandó dokumentum egyike a Magna Charta mintegy húsz eredeti példányának - és egyike az 1297-es verzió még létező négy példányának -, és 1984 óta a Perot Alapítvány tulajdonában van. A washingtoni Nemzeti Levéltárban állították ki.

A Magna Chartának mindössze két példánya található Nagy-Britannián kívül: az egyik az Egyesült Államokban, a másik Ausztráliában.

A december 10-i árverésből befolyó összeget Ross Perot milliomos, egykori elnökjelölt egyik jótékonysági alapítványa számára utalják át.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását