2024. április 23. - Béla

Lebontható a veszprémi 56-os emlékmű

Lebontható a Rajk László által készített és 2006 októberében a veszprémi Színházkertben felállított '56-os emlékmű; a Fejér Megyei Bíróság ugyanis jogerősen helybenhagyta a balatonfüredi jegyző által kiadott bontási határozatot - tájékoztatta a bíróság dö
2008. november 17. hétfő 17:36 - Hírextra
Mint emlékeztetett: a polgármesteri hivatal 2006 októberében, az emlékmű felállításakor állította le a kivitelezést az eredeti tervektől való eltérés miatt, így a szobor teljesen nem készült el. A határozat ellen a művész fellebbezett, s 2007-ben a Veszprém Megyei Közigazgatási Hivatal a balatonfüredi jegyzőt jelölte ki eljáró hatóságnak. A füredi jegyző is bontási határozatot adott ki, ez ellen a közigazgatási hivatalhoz fellebbeztek, s az helybenhagyta a füredi döntést.

Ekkor Rajk László a bírósághoz nyújtott be felülvizsgálati kérelmet, amelyet a Fejér Megyei Bíróság tárgyalt - emlékeztetett az irodavezető. Hozzátette: a bíróság a napokban jogerősen helybenhagyta a balatonfüredi jegyző bontási határozatát, tehát a Rajk László által készített ,56-os emlékmű lebontásának nincs jogi akadálya.

Ennek ellenére a veszprémi önkormányzatnak nem áll szándékában az emlékmű bontásának azonnali megkezdése, ugyanis a város vezetői mindenképpen fel akarják venni a kapcsolatot a művésszel, s tárgyalni kívánnak vele a szobor további sorsáról - tájékoztatott az irodavezető. Utalt arra is, hogy a veszprémi képviselő-testületnek jelenleg is hatályban van egy tavalyi határozata, mely szerint az emlékművet - a színházkerti lebontását követően - a Jutasi úti Barátság Parkba telepítik át. Ezzel a határozattal Rajk László is egyetértett - jegyezte meg az irodavezető.

A műemlék parkbeli felállítása ellen azonban a közeli lakótelepen élők lakossági fórumon tiltakoztak - emlékeztetett Schmidt István. Hozzátette: tárgyalni kell a művésszel a lebontás költségeiről is, s arról is, hogy elfogadna-e más helyszínt az emlékmű felállításához. Ha igen, akkor az önkormányzatnak alternatív lehetőségeket kell a számára felkínálnia - mondta az irodavezető, megjegyezve, hogy a közgyűlésnek feltehetően foglalkoznia kell újból az érvényben lévő határozatával is, eldöntendő, hogy azt módosítják-e, vagy inkább új helyszínt jelölnek ki az emlékműnek.

Rajk Judit, Rajk László felesége hétfőn az MTI-nek megerősítette, hogy a keresetüket a bíróság elutasította, ám addig nem kíván nyilatkozni az ügy részleteiről, amíg a bírósági ítélet írásbeli indoklását meg nem kapják.

A veszprémi önkormányzat 2005-ben írt ki meghívásos pályázatot egy 1956-os emlékmű megalkotására és annak felállítására a forradalom 50. évfordulója tiszteletére. A pályázó 11 művész közül Rajk László nyert, aki az emlékművet - a szerződés szerinti 20 millió forintos költségért - el is készítette 2006 októberére, illetve annak felállítását meg is kezdte.

A 2006. október 1-jei választásokat követően Veszprémnek új, fideszes polgármestere lett, s az addigi szocialista-szabad demokrata többségű városi közgyűlésben a polgári oldal szerzett többséget.

Az emlékmű kivitelezését éppen a fideszes polgármester eskütételének napján, 2006. október 13-án állította le a hivatal építéshatósági irodája, azt állítva, hogy a művész eltért az eredetileg engedélyezett tervtől; az emlékművet ugyanis másfél méterrel "elforgatta", a forradalom zászlóit ábrázoló fém felület pedig anyagában csiszolt helyett matt színt kapott. Rajk László ezt elismerte, ám arra hivatkozott, hogy az eltéréssel 2006 októbere előtt a városvezetés és a polgármesteri hivatal építési hatósága is egyetértett.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását