2024. április 27. - Zita

Budapesten működik az Európai Zóna Iroda

Budapesten kezdi meg működését a Nemzetközi Vöröskereszt Mozgalom európai képviselete, az Európai Zóna Iroda.
2008. április 21. hétfő 18:45 - Hírextra

Az iroda jogállásáról szóló megállapodás kiegészítő jegyzőkönyvét Göncz Kinga külügyminiszter és Markku Niskala, a Vöröskereszt és Vörös Félhold Társaságok Nemzetközi Szövetségének (IFRC) főtitkára látta el kézjegyével hétfőn, Budapesten.

Göncz Kinga hangsúlyozta, hogy a sikeres tárgyalások eredményeként kezdheti meg tevékenységét az iroda Budapesten, és a képviselettel hangsúlyosabb lesz a részvétel a nemzetközi segélyezésben, továbbá a magyar kormány a jövőben is minden segítséget megad a hivatalnak.

Markku Niskala azt emelte ki, hogy a budapesti hivatal a legnagyobb irodája az IFRC-nek, reményei szerint jó szolgáltatásokat fognak nyújtani, továbbá a Magyar Vöröskeresztnek is további lehetőségeket nyújt az, hogy az európai iroda Budapesten kezdi meg működését.

Anitta Underlin, a budapesti székhelyű Európai Zóna Iroda vezetője az MTI-nek elmondta: az iroda 52 nemzeti társaságot fog össze, főleg az európai régióból, de a közép-ázsiai régió is ide tartozik, célja pedig összefogni a tagszervezetek munkáját, illetve egyfajta forrásközpontként működik majd, segítve a nemzeti társaságok fejlesztését, szakmai programjaik támogatását.

A Vöröskereszt és Vörös Félhold Társaságok Nemzetközi Szövetségének alapkoncepciója volt, hogy a genfi központot decentralizálják, és a magyar fővárosra azért esett a választás, mert úgy ítélték meg, hogy Budapestről lehet a leghatékonyabban támogatni a kelet- és nyugat-európai nemzeti társaságokat - mondta az irodavezető.

Anitta Underlin elismerően beszélt a magyar kormány támogatásáról. Mint mondta, a kormány már a zóna iroda elődjét is, a regionális képviseletet támogatta és most is ígéretet tett arra, hogy segíteni fogja a központ működését.

Az iroda jelenleg 19 fővel működik és 28 millió svájci frankból gazdálkodik.

Az ünnepélyes irodaavatón jelen volt Markku Niskala, az IFRC főtitkára, valamint Habsburg György, a Magyar Vöröskereszt elnöke.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását