2024. május 2. - Zsigmond

EU-s pályázat a villamosokra

Jelentős többséggel egyetértett a Fővárosi Közgyűlés csütörtökön azzal, hogy európai uniós pályázatot nyújtson be az önkormányzat az 1-es és 3-as villamos vonalának fejlesztéséhez és a műjégpálya rekonstrukciójára.
2008. június 26. csütörtök 16:32 - Hírextra
Az MDF támogatásával hozzájárultak ahhoz is, hogy az önkormányzat EU-s projektjeinek gondozására 43 embert biztosítsanak a főpolgármesteri hivatalban. A több mint 1.200 fős hivatalban ez 26 új állást jelent, a többit belső átcsoportosítással rendeznék.

Az 1-as és a 3-as villamos vonalát 2011 végéig, csaknem 45 milliárd forintból korszerűsítenék, ehhez mintegy 34 milliárdot az EU-tól remélnek. Az ellenzékiek, köztük Wintermantal Zsolt sokallták a projekt költségvetését. A fideszes politikus indítványát elfogadva a közgyűlés oly módon bővítette ki a városvezetés javaslatát, hogy augusztus végére előterjesztés készül az 1-es villamosnak a Fehérvári útig történő meghosszabbítására, szeptember végéig pedig megvizsgálják a 3-as villamos Topánka utcáig való továbbépítésének lehetőségét. Balogh Pál (MSZP) javaslatára a projekt keretében az Árpád hídról biztonságos bejutást biztosítanak a Margit-szigetre.

A vitában Tarlós István Fidesz-frakcióvezető indítványára szót kapott egy kerékpáros érdekvédelmi szervezet képviselője, aki a kerékpározás további elterjesztésének segítését kérte a képviselőktől. Egyidejűleg indítványozta, hogy szeptember 22-én a nemzetközi autómentes napon ingyenes legyen a BKV-járművek használata.

Ikvai-Szabó Imre (SZDSZ) főpolgármester-helyettes arra hívta fel a figyelmet, hogy ha az önkormányzat nem biztosítaná e projekt önrészét, illetve nem nyújtaná be a támogatási kérelmet, "soha többet nem lenne erre alkalma".

Devánszkiné Molnár Katalin (MSZP) nehezményezte, hogy az illetékes főpolgármester-helyettesek csak a zárszóban mondták el azokat az információkat, amelyeket a vita elején kellett volna ismertetniük, s így kevesebb kérdés lett volna.

A városligeti műjégpálya 4,7 milliárd forintos rekonstrukciójához 3,1 milliárd forint EU-támogatást igényel az önkormányzat. A pályázati önrészt ingatlaneladásokból biztosítanák - közölte Ikvai-Szabó Imre. A 2010 végéig tartó korszerűsítést az ellenzék is támogatta. Egyebek közt nehezményezték azonban, hogy a felújítások után sem lesz megfelelő a térségben a parkolási helyzet. Endrédy István (KDNP) szorgalmazta azt is, hogy mielőbb legyen végre ismét csónakázási lehetőség a jelenleg üres betonteknőben.

Tarlós István kiegészítésével, azzal, hogy tovább egyeztetnek szakértői szinten, a közgyűlés egyhangú szavazattal elfogadta az önkormányzat közútkezelési, útfelújítási szabályzatát. Hagyó Miklós (MSZP) főpolgármester-helyettes jelezte, hogy ezzel évtizedes adósságát törlesztette az önkormányzat.

Az EU-projektek gondozása kapcsán szükséges létszámbővítéssel az ellenzék szerint indokolatlan párhuzamosságok jöhetnek létre a hivatalban. Endrédy István és György István (Fidesz) úgy vélte, ez az előterjesztés a legnyíltabb beismerése annak, hogy eddig nem megfelelően kezelték az EU-pályázatokat a Városházán.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását