2024. április 20. - Tivadar

Francia színházi fesztivál

Francia színházi fesztivált rendeznek csütörtöktől három napon át Veszprémben, a Latinovits Játékszínben; a fesztiválon öt ország 120 diákszínjátszója vesz részt.
2008. április 21. hétfő 18:49 - Hírextra

Az előadások francia nyelven hangzanak el, a nyelvet ismerők és a francia kultúra iránt érdeklődők azonban ínyenc színházi előadásokat láthatnak majd, ugyanis a fellépő színtársulatok több fesztiválon szerepeltek már sikerrel, illetve számos díjat nyertek el - mondta Mihalovics Árpád, a fesztivált szervező veszprémi Pannon Egyetem rektorhelyettese, a francia tanszék vezetője hétfői sajtótájékoztatóján. Az előadások ingyenesek lesznek.

A napi programok és előadások főszervezői - Paul Sesboüé, az egyetem francia nyelvi lektora és Ivan Kristijan Majic, a tanszék horvát állampolgárságú hallgatója - arról tájékoztattak, hogy fellépnek a Latinovits Játékszínben cseh, szlovák, román, lengyel és magyar színjátszók. A magyarokat a helybeli (veszprémi) Vetési Albert Gimnázium francia tagozatának diák színjátszói, a pásztói Mikszáth Kálmán Gimnázium együttese és a budapesti Tamási Áron Társulat képviseli - hangzott el.

Ivan Kristijan Majic elmondta: az előadások csütörtökön, pénteken és szombaton 17 és 19 órakor lesznek, de szombaton már déltől hangulatos "francia délutánra" várják az érdeklődőket a Színházkertbe. -Egy kis "párizsi atmoszférát" igyekszünk teremteni francia zenével, táncokkal, illetve francia bor- és sajtkínálattal - tette hozzá a szervező.

A játékosabb kedvű vendégek megismerkedhetnek a franciák nemzeti játékával, a petankkal is (vasgolyók dobálása) - jegyezte meg Paul Sesboüé. Hangsúlyozta ugyanakkor azt is, hogy azért választották a francia fesztivál helyszínéül Veszprémet, mert egy "kulturális fellegvárnak" tartják (egyeteme francia tanszékének kiemelkedő színvonala Európában is ismert) és egy dinamikusan fejlődő, szép városról van szó. "Ahol jól érzik majd magukat a francia nyelv és a színjátszás iránt érdeklődők" - tette hozzá a tanszék francia állampolgárságú lektora.

A francia fesztivált az egyetem mellett a város önkormányzata és több helybeli cég is támogatja - tájékoztatott a tanszékvezető professzor.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását