2024. április 19. - Emma

Közmeghallgatás a Munka, tudás, tulajdon programról

A vállalati különadó megszüntetését vagy csökkentését, valamint az Új tulajdonosi program véghezvitelét javasolta a kormánynak a Munka, tudás, tulajdon programról tartott csütörtöki közmeghallgatás első részében a Joint Venture Szövetség és a Vállalkozók
2008. április 17. csütörtök 14:55 - Hírextra

A budapesti közmeghallgatáson a kabinet a Gazdasági és Szociális Tanács (GSZT) egyes szervezeteitől vár véleményeket, javaslatokat a Munka, tudás, tulajdon programhoz.

A tanácskozás első részében a Joint Venture Szövetség képviseletében Havas István elnökségi tag, az Ernst and Young Kft. vezérigazgatója azt mondta, a vállalati különadó eltörlése vagy csökkentése kedvező hatást gyakorolna a munkahelyteremtésre. Havas István arról is beszélt, hogy az adóreform rövid távon nem, középtávon azonban kivitelezhető, illetve az embereket is érdekeltté kell tenni a reformok folytatásában.

A Joint Venture Szövetség elnökségi tagja kitért arra, hogy az Új tulajdonosi programot a hosszú távú öngondoskodás jegyében kell véghezvinni.

A VOSZ képviseletében felszólaló Lőrincze Péter, a szövetség ügyvezető elnökének tanácsadója arról beszélt, hogy világossá kell tenni az emberek számára, az Új tulajdonosi program nem kockázatmentes, az állampolgárnak meg kell tanulnia: ha részvényt vásárol, azzal kockázatot is vállal.
Gláser Tamás, a VOSZ ellenőrző bizottságának alelnöke úgy vélte, a jelenleg stagnáló építőipar fellendítéséhez stratégiát kell kidolgozni.

A két szövetség felvetéseire reagálva Gyurcsány Ferenc miniszterelnök azt emelte ki, hogy tavaly mintegy 1000 milliárd forint többletbevétel származott a feketegazdaság elleni küzdelemből. Szólt arról is, hogy érdemes lenne kerekasztalt létrehozni a gazdasági élet szereplői kiszolgáltatottságának csökkentése céljából.

Keller László, a Pénzügyminisztérium államtitkára a vállalati különadó eltörlésével összefüggő javaslatra úgy reagált, hogy az intézkedés 196 milliárd forint bevételkiesést okozna.

A közmeghallgatáson a GSZT jelenlévő szervezetei egymást váltva, húsz-harminc percben mondják el véleményüket, amelyre a kormány képviselői öt percben reagálnak. A Joint Venture Szövetség és a VOSZ mellett a tanácskozáson az Idősügyi Tanács, az Ipari Parkok Egyesülete, a Nők és Férfiak Társadalmi Esélyegyenlősége Tanács, az Országos Szövetkezeti Tanács, valamint a Gazdálkodási és Tudományos Társaságok Szövetsége fejti ki véleményét a Munka, tudás, tulajdon programról.
A kormány részéről Gyurcsány Ferenc mellett Hiller István oktatási és kulturális miniszter, Keller László PM-államtitkár, valamint Lamperth Mónika szociális és munkaügyi miniszter van jelen.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását