2024. április 20. - Tivadar

Kilépett az SZDSZ-ből, oda a baloldali többség

Megszűnt a baloldal többsége a XI. kerületben és patthelyzet jött létre a XI. kerületi önkormányzat képviselő-testületében azt követően, hogy csütörtökön kilépett egy SZDSZ-es önkormányzati képviselő a pártjából és frakciójából - közölte a Fidesz helyi fr
2008. április 17. csütörtök 22:14 - Hírextra
Kupper András elmondta, hogy a testület csütörtöki ülésén Hajdú László (SZDSZ) különösebb indokolás nélkül bejelentette, a továbbiakban függetlenként kíván tevékenykedni az önkormányzatban. A kialakult helyzet miatt a képviselő-testület nem tudta elfogadni múlt évi zárszámadását. Ezért a polgármester április 29-ére, a törvényi határidő előtti napra rendkívüli ülést hívott össze - tette hozzá.

Kupper András közölte: elvárják Molnár Gyula (MSZP) polgármestertől, hogy biztosítsa a testület működőképességét. Az MTI kérdésére megerősítette, hogy ebben a helyzetben a 19:19-es létszámarány miatt a testület még a napirendjét is csak akkor tudja elfogadni, ha a baloldal a Fidesztől, a KDNP-től vagy az immár háromtagú független oldaltól támogatást szerez. A függetlenek közé egy MIÉP-es, egy volt MDF-es és az SZDSZ-ből most kilépett politikus tartozik. A függetlenek létszáma ezzel elérte a hármat, s így a KDNP-hez hasonlóan, akár önálló frakciót is alakíthatnak - jegyezte meg.

Kupper András idő előttinek tartva a felvetést, nem kívánt válaszolni az MTI azon kérdésére, hogy kezdeményezik-e a képviselő-testület önfeloszlatását. Azt azonban hangsúlyozta, hogy a többséget a polgármesternek kell biztosítania, illetve hogy a Fidesz egy nagykoalíciós megkeresést biztosan elutasítana.

A fideszes politikus kitért arra is, hogy a 2006-os önkormányzati választáson a szocialista polgármesterrel együtt 19 mandátuma lett a baloldalnak, s ugyanennyi a jobboldalnak is. A jobboldal egyébként a választás során több szavazatot kapott - fűzte hozzá.

A frakcióvezető szerint az akkor első ízben kialakult patthelyzetet Molnár Gyula oly módon oldotta meg, hogy "képletesen értve, megvásárolta az MDF szavazatát". Az MDF igent mondott Molnár Gyulának, és felbontva a korábban a jobboldallal kötött megállapodását, "beült Molnár Gyula mellé koalíciós partnernek az SZDSZ társaságába" - tette hozzá.

A történteket követően a XI. kerületi önkormányzat ellenzéki képviselői - Kupper András a Fidesz, Mészáros József a KDNP, Fenyvessy Zoltán (MIÉP) és Szőke László (független) közös közleményt fogalmazott meg, melyben azt írják: "A népszavazás óta nyilvánvaló, a koalíciónak már nincs társadalmi támogatottsága, (...) a koalíciós többség elvesztette kormányzóképességét is."
A közleményt megfogalmazók azt várják Molnár Gyulától, hogy állítsa vissza a kerület működőképességét, ugyanakkor semmilyen politikai támogatást nem nyújtanak a jövőben a kerület "milliárdos korrupció gyanújába keveredett" polgármesterének.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását