2024. április 29. - Péter

Sokat enged magának a főváros BKV-ügyben

Méltatlan és felháborító, amit a főváros vezetése Pest megyével és az ország összes településével szemben megenged magának - jelentette ki Szűcs Lajos (Fidesz), a Megyei Önkormányzatok Országos Szövetségének társelnöke, a Pest Megyei Közgyűlés elnöke kedd
2008. április 22. kedd 15:22 - Hírextra
Gémesi György, a Magyar Önkormányzatok Szövetségének elnöke szerint pedig elfogadhatatlan az a politikai alku, egyezkedés, amit a főváros és a kormányzat évek óta a többi önkormányzat kárára folytat.

Megegyeznek a költségvetésnél az arányokról. Év közben Demszky Gábor elmegy a miniszterelnökhöz vagy adott esetben kihasznál egy politikai helyzetet és akkor próbál pluszforrásokra szert tenni. Ez is elfogadhatatlan - mondta Gémesi György. Szavai szerint az, hogy "a főváros megoldatlan problémáit közös forrásból fedezzük, nem biztos, hogy egy korrekt megközelítés".

Megjegyezte: "Demszky Gábort egyedül a főváros érdekli", de a fővároson kívül még 3.200 település van az országban, ahol ugyanúgy élnek emberek, mint Budapesten és ők is szeretnének jól élni.

Szűcs Lajos ehhez hozzátette: Pest megyében, az ország legnagyobb megyéjében 1,3 millió ember él, a megyei önkormányzat hivatalában 130 ember dolgozik, miközben a fővárosi önkormányzat hivatalában több mint 1.200-an.

Ez is mutatja, "a hatalmas vízfejet, aminek a tetején ül maga Demszky Gábor" - mondta.
A főpolgármester felvetésére, hogy megoldást jelentene a BKV finanszírozási gondjaira, ha a Budapesten beszedett szja-ból húsz százalék maradna a fővárosnál a jelenlegi alig egy százalék helyett, kijelentette: "Demszky Gábor egyébként Pest megyei lakó, mégis a személyi jövedelemadóját a fővárosnak szeretné megtartani, hiszen van egy állandó lakóhelye Budapesten is".

Szűcs Lajos megjegyezte: az agglomeráció települései, "ahová a kék busz kijár", jelentős mértékben részt vállalnak a BKV finanszírozásából.

Demszky Gábor nyilatkozatai, amelyek azt szajkózzák, hogy az agglomerációban élő emberek okozzák a BKV veszteségét, azok egyszerűen nem igazak - mondta. Demszky Gábor a múlt héten azt mondta, az agglomerációs településeknek a nyugati példát követve részt kellene vállalniuk a BKV-járatok költségeiből. Mint mondta, a 70 körüli agglomerációs önkormányzat közül csak néhány, így Törökbálint és Budaörs fizet a BKV-nak, a többség mellőzi ezt.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását