2024. április 26. - Ervin

Sólyom az egészségbiztosítási törvényről

A köztársasági elnök értékelése szerint a kormány érdemben is foglalkozott az egészségbiztosítási törvény kapcsán megfogalmazott kifogásaival, ugyanakkor továbbra is aggályosnak látja, működhet-e a gyakorlatban az a terápia, amit a kormány a jelenleg rend
2008. február 8. péntek 07:17 - Hírextra

Támogatottság nélkül nem fognak sikerülni az előttünk álló nagyon nehéz reformok - fogalmazott az államfő.

Sólyom László december 27-én küldte vissza újratárgyalásra az Országgyűlésnek az egészségügy átalakításáról szóló törvénymódosítási javaslatot. Ennek kapcsán kiemelte: nem tehette meg, hogy a törvénymódosítási javaslattal az Alkotmánybírósághoz fordul.

Akkor fordulhattam volna az Alkotmánybírósághoz, ha a már elfogadott, de ki nem hirdetett törvény alkotmányellenes - tette hozzá az államfő a csütörtökön délelőtt felvett, de az este sugárzott műsorban. Mint mondta, nagyon alaposan megvizsgálták a törvényt, és úgy találták, nincs olyan rendelkezése, ami az alkotmányba ütközne.

Sólyom László megjegyezte: volt olyan párt, amely levélben kérte tőle, hogy küldje a törvényjavaslatot az Alkotmánybírósághoz, miközben ebben a levélben alapvető jogi tévedések voltak.

Elég gyakran előforduló jobboldali reakció, amikor illúziókba menekülnek és olyan jogi konstrukciókba, melyek "kalandosak" - hangsúlyozta ennek kapcsán a köztársasági elnök. Kifejtette, hogy a javaslat kapcsán alkotmányos kifogásai nem voltak, politikaiak viszont számosak.
Hozzátette, hogy a jelek szerint a politika átgondolta kifogásait, mert kérdéseire kapott válaszokat Kóka Jánostól, az SZDSZ elnökétől, és szerdán este Horváth Ágnes egészségügyi miniszter is elment a Sándor-palotába, hogy ismertesse azokat a megfontolásokat, melyekben a kormány reagált az államfő politikai vétójára.

A kormány érdemben is foglalkozott a kifogásokkal - jegyezte meg. Példaként említette, hogy a törvényjavaslatban el fogják határolni a pénztárba tartozó üzletileg működő részt az egységes kockázatközösségi alaptól.

Véleménye szerint ugyanakkor továbbra is aggályos, hogy noha a kormány tudja, a mostani egészségügyi rendszer rendkívül alacsony hatásfokkal működik, pazarló és korrupt, az a terápia, amit erre a törvényjavaslat javasol, továbbra sem alkalmas a "gyógyításra".

Az világos, hogy az állam belátta, ezt a rendszert képtelen hatékonyan működtetni. De erre miért az a válasz, hogy a menedzsment egy részét privatizálják, azt nem tudta a miniszter megmagyarázni - emelte ki az államfő. Ha az állam nem volt képes működtetni ezt a nagy rendszert, miként lesz képes ellenőrizni az magánpénztárakkal működő új rendszert? - tette fel a kérdést.

Az államfő közölte: híve mindenfajta reformnak, de szerinte nem lehet ezeket úgy átvinni, hogy nincs egy nagyon határozott és pontos menetrend. Támogatottság nélkül nem fognak sikerülni az előttünk álló nagyon nehéz reformok - jelentette ki a köztársasági elnök.

Mint kiemelte, egy négy éves demokratikus váltógazdálkodásban a politikai elittel és a szakmával egyaránt el kell fogadtatni a ciklusokon túlnyúló reformokat.

Sólyom László az interjúban a civil szervezetek kapcsán arról beszélt, hogy ha egy szervezet olyan nézeteket vall, amelyek elfogadhatatlanok a demokratikus értékrendben, akkor a politikának fel kell lépnie ezzel szemben. A hatósági eszközökkel azonban én csínján bánnék - tette hozzá az államfő.
Ugyanakkor példaként említette a szerencsi szalmatüzelésű erőmű ügyét, amely kapcsán azt várja a civilektől, hogy erősebben lépjenek fel az erőmű megépítése ellen. Elvárom a civilektől, hogy vegyenek igénybe minden olyan eszközt, amit igénybe vehetnek, és akkor mondom azt, hogy számíthatnak az elnöki támogatásra is - fogalmazott.

A köztársasági elnök szerint lassan két és féléves államfői tevékenysége után minden erő kénytelen volt elfogadni, hogy az elnök nem kötődik egyik politikai párthoz sem, és nem tartozik a pártok holdudvarához sem.

Újságírói kérdésre közölte: mivel a törvény úgy írja elő, az ORTT elnökének személyéről egyeztetni fog a miniszterelnökkel.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását