2024. május 5. - Györgyi

Élen a sport a kistérségi stratégiák között

Az ágazatok közül elsőként az állami sportirányítás készítette el kistérségi stratégiáját. Ez lehetőséget nyújt arra, hogy a kistérségi fejlesztések területén a sport előnyt élvezzen a többi területtel szemben - hívta fel a figyelmet előadásában Varga Csa
2008. április 17. csütörtök 18:12 - Hírextra

Az ÖTM sport-szakállamtitkársága által szervezett tanácskozás bevezetéseként Elbert Gábor szakállamtitkár bejelentette: elkészültek a kistérségi sport- és szabadidő stratégiával és a tavalyi 100 millió forintot jelentősen megnövelve idén összesen 370 milliót fordítanak a kistérségi sport támogatására. "Ha a sportot nem célként, hanem eszközként kezeljük, például az életminőség javítására, akkor lehetőségek nyílnak európai uniós támogatások elnyerésére is" - tette hozzá a szakállamtitkár.

Györfi János főosztályvezető azzal folytatta, hogy a Nemzeti Sportstratégia lebontásként elkészített kistérségi sport- és szabadidő stratégiáról egy olyan módszertani könyvet állítottak össze, amely 75 mintaprojektet tartalmaz a kistérségek számára, hogy a helyi adottságokhoz igazodva ezek segítségével készíthessék el saját sportstratégiájukat. A legfontosabb célok között emelte ki, hogy a kistérségek is használják fel a sporttudomány eredményeit, vívmányait és hogy alakítsák ki helyi sportinformációs rendszerüket.

A napokban három programot is meghirdetett a sport-szakállamtitkárság. A komplex kistérségi szabadidőprogram keretében az ország mind a 174 kistérsége egyenként 1 millió forint nyerhet - amennyiben az előírásoknak megfelelően benyújtja pályázatát. Ezen kívül táboroztatásokra 100 millió, az 50 éven felüliek sporttevékenységének megszervezésére 70 millió forint áll összesen a kistérségek rendelkezésére.

A Nemzeti Fejlesztési Tervből 2004-2006 között összesen 58 sportprojekt részesült európai uniós támogatásban, ez a szám a jövőben emelkedhet. Sportcélú fejlesztésekre közvetlen módon a Környezet és Energia Operatív Program (KEOP) keretében nyílik lehetőség a költségvetési intézmények, sportegyesületek és -szövetségek részére, hogy uniós pénzhez jussanak - abban az esetben, ha az energetikai hatékonyság fokozására nyújtanak be pályázatot.

Közvetett módon a regionális fejlesztési operatív programokon keresztül leginkább a sporttal kapcsolatos turisztikai fejlesztésekre (pl. vízi-, lovasturizmus); nem turisztikai célú kerékpárutak építésére; iskolák fejlesztése, bővítése keretében tornatermek, sportpályák, uszodák felújítására; valamint települési területek megújításán belül megvalósuló sportcélú beruházásokra lehet EU-s támogatásokhoz jutni.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását