2024. május 5. - Györgyi

Mi tévők lehetnek a devizahitelesek?

Magyarázatot vár és kérdéseket tett fel a bankoknak a devizahitelek korlátozásával kapcsolatban a Gazdasági Versenyhivatal - tudta meg az InfoRádió. Probléma például az, hogy egyelőre nem tudni, hogyan lehet a meglévő devizahiteleket átváltani másik banki
2008. október 22. szerda 07:52 - Hírextra
A Gazdasági Versenyhivatal aggódva figyeli, hogy egyre több kereskedelmi bank hagy fel a devizahitelezéssel. Mint azt szóvivőjük, Mihálovits András elmondta, a hivatal választ vár arra, hogyan kezelik a pénzintézetek azokat, akik a jelenleg futó reklámok alapján a pénzügyi válság ellenére mégis úgy döntenek, hogy devizában akarnak eladósodni.

Szintén nem tisztázott, mi lesz azokkal a már jelenleg is devizahiteleket törlesztő ügyfelekkel, akik meghallják a bankok döntésének magyarázatát, amely szerint kockázatosak a devizahitelek.

Az sem világos, hogy a kockázattól megrémült hitelezők hogyan cserélhetik a devizahitelt más típusúra.

A GVH szóvivője rámutatott: a bankokban biztosítani kell mindazokat a termékeket, amelyeket hirdetnek, ellenkező esetben megtévesztik a fogyasztókat.

Mit tehet az ügyfél?

A jelenlegi helyzetben nemcsak a bankoknak van dolguk: a devizahiteleseknek is érdemes átgondolniuk, mit kezdjenek hiteleikkel. Az InfoRádió által megkérdezett hiteltanácsadó szerint itt az ideje, hogy mindenki átnézze, és ha kell, akkor átütemezze vagy kiváltsa a hiteleit.

Rozgonyi György elmondta: az ügyfelek kiválthatják vagy akár át is ütemezhetik hiteleiket. Mint mondta, a törlesztő részlet akár 20 százalékkal is csökkenthető, ha például egy 20 évre felvett hitel futamidejét a maximális 30-35-re ütemezzük át. Igaz, ilyenkor ki kell fizetni egy szerződésmódosítási díjat, amely 25-40 ezer forint lehet, valamint a közjegyző díját is.

Az ügyfélnek, átmeneti nehézségek esetén lehetősége van arra is, hogy türelmi időt kérjen a törlesztésre. Ez legfeljebb két évre kérhető, addig csak a kamatokat kell megfizetnie a hitelesnek, ilyenkor is számolni kell azonban a szerződésmódosítási díjjal és az ezzel kapcsolatos járulékos költségekkel.

Az ügyfeleknek lehetőségük van arra, hogy az egyik bankban felvett hitelüket átvigyék egy másikba, azaz kiváltsák egy másik, kedvezőbb hitellel.
Forrás: inforadio
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását