2024. április 29. - Péter

Hét nyelven beszélő ételszótár

Galla György éttermi mester könyve szó szerint "hét nyelven beszél", ugyanis az ételszótár nagyban segíti a szállodákat és a vendéglőket abban, hogy étlapjaik az ide érkező turisták kedvéért több nyelvűek legyenek.
2008. június 11. szerda 19:43 - Hírextra
A szerző, aki saját magát éttermi mesternek nevezi, több évtizede dolgozik a vendéglátásban, sokáig volt a Százéves étterem vezetője, jelenleg pedig szakiskolában és a főiskolán tanít.

A Mezőgazda Kiadó által gondozott szótár - bár hasonló jellegű kiadvány elérhető, megszerezhető, ha nem is könnyen - a szakma számára valóban hézagpótló és az étlapírás és -szerkesztés mindennap alkalmazható kézikönyve lehet. Amint az MTI munkatársa a tájékoztatón megtudta, Galla Györgynek nem ez az első könyve: megírta már a mostani ételszótár elődjét is, valamint az ő nevéhez fűződik a legrégebbi magyar étterem krónikája is.

A régebbi, másutt fellelhető szakkönyvek egy része elavult: a gasztronómia divatja újabban gyorsan változik. Az elmúlt tíz év alatt is számos olyan új étel- és italnév került a köztudatba, amelyek gyorsan elfogadottak lettek a nagyközönség számára, olyannyira, hogy sokszor már a magyaros, fonetikus írásmód terjedt el itthon.

A hétnyelvű ételszótár azért is fontos, hogy egységes legyen az idegen eredetű étel- és italnevek helyesírása - ma ahány étterem vagy kávéház, annyiféleképpen írják például a cappuccinót.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását