2024. június 16. - Jusztin

Tisztázatlan szabályok

A devizahitelezés ha nem is feltétlenül válságba zuhant, de legalábbis nehézségekbe ütközött a mostani törvénymódosítások és össze-vissza szabályzás nyomán. Ne próbáljunk meg jelzáloghitelt felvenni?
2010. július 5. hétfő 08:05 - Telkes Árpád
Jogi herce-hurca

Az Orbán Viktor által bejelentett 29 pontos akciócsomag egyik fontos eleme, a jelzáloghitelezés szabályainak módosítása.

Matolcsy György bejelentette, hogy július elsejétől, jelzálogjogot nem lehet devizahitel után ingatlanra bejegyeztetni, és ez a szerdai bejelentés teljes bizonytalanságba taszította a hitelpiacokat.

Azonban a jogszabálynak még a tervezetét sem látta senki ez okozza a mostani felfordulást. Tetézi a problémát, hogy Matolcsy szerint visszamenőlegesen vezetnék be a jogszabályt.

Jogi vélemények szerint, azonban ezt nem teheti meg a kormány. A magánszemélyek és jogi személyek vagyoni viszonyait mindig törvényben kell meghatározni, a jogszabály pedig a kihirdetését megelőző időre nem állapíthat meg jóformán semmit. Sem kötelezettséget, sem jogellenes magatartást.

Nem is véletlen ez, hiszen sok olyan eset fordult már elő, hogy nemcsak a hitelkérelem érkezett be, hanem már a hiteldöntés is megszületett, azonban a földhivatali bejegyzés csúszik.

Mi történne egy olyan személlyel, akinek már megítélték a hitelt, vagy megkezdte tárgyalásait bankkal, sőt döntés is született esetében, ám július 5-én készül el a földhivatali bejegyzés?

A bankoknak azonban jogkövető módon kell eljárniuk, azaz, mivel nincs jelenleg hatályos tiltás ez ügyben, ezért a már beérkezett hitelkérlemeket elbírálják, és nem tagadhatják meg a hitelszerződés aláírását.

Felfüggesztések

A CIB Banknál az MTI kérdésére elmondták, hogy a mostani információk szerint a kormánydöntés végrehajtásához több törvényt is kell módosítani és ez időbe kerül. A CIB Bank a folyamatban lévő ügyletek esetén még mindig a normal eljárás szerint intézkedik. Az euro alapú hiteleket euróban folyoítják és euróban jegyeztetik be a jelzálogjogot is.

A problémáknak azonban szeretnének elémenni a bankok, több pénzintézet is felfüggesztette a deviza alapú hitelezést. Először az AXA jelentette be ezen szándékát, ám most sokan követik példáját és azonnali hatállyal felfüggeszti a devizahitelezést.

Zálogjog
A zálogjog célja az, hogy a hitelező az általa nyújtott szolgáltatást (például kölcsönt) visszakapja, illetve a szolgáltatásáért később járó ellenszolgáltatást megkapja. Abban az esetben, ha ez nem történik meg, a zálogjogosult a zálogtárgyból kereshet kielégítést.
A jelenlegi kavalkád sokat ront Magyarország külföldi megítélésén főleg banki szemszögből. Ezt bizonyítja, hogy a Napi Gazdaság információi szerint a kormány által kijelölt tágyalódelegáció, valamint a Bankszövetség közti csütörtöki egyeztetés elmaradt.

A háttérben az áll, hogy a német és osztrák tulajdonosknál lévő hitelintézetek képviselőit nem engedték el a tárgyalásra.

A külföldi tulajdonosok ugyanis az IMF tárgyalásokba való bevonását sürgetik. Erről is el lehet majd beszélni a Budapestre érkező Nemzetközi Valutaalap delegációjával, csakúgy mint az újabb hitelről Magyarország felé.

Sok sikert!
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását