2024. április 20. - Tivadar

Bevetésre készek a lelkészek

A Magyarországi Evangélikus Egyház lelkészképzése jelenleg éppen kielégíti az egyházközségek igényeit, az Evangélikus Hittudományi Egyetem által évente kibocsátott mintegy húsz lelkész pótolja a nyugdíjba menőket - mondta Fabiny Tamás, az egyház teológiai
2008. április 17. csütörtök 08:45 - Hírextra
A püspök közlése szerint azonban vannak olyan egyházközségek, amelyek kevéssé vonzók az újonnan végzett lelkészek számára, szerény anyagi kondícióik miatt. Ide tartozik a keleti és az északi régió, ahol a lelkészállások betöltése komoly problémákba ütközik.

Rámutatott arra, hogy a rendszerváltás után ugrásszerűen nőtt az érdeklődés a lelkészi pálya iránt, csaknem háromszorosára emelkedett a teológián tanulók létszáma. Az 1993 óta újra egyetemi szinten zajló, hat évfolyamos evangélikus lelkészképzés keretei között 150 hallgató folytatja tanulmányait, az első öt év elméleti oktatása után egy évet lelkész mellett, gyakorlaton töltenek a jelöltek.

Ahhoz, hogy valaki mellé be lehessen osztani egy lelkészjelöltet, püspöki ajánlás és az egyetem beleegyezése kell, s legalább ötéves, a pályán töltött szakmai gyakorlat szükséges. A hatodévesek negyedévente egy hétre bevonulnak az egyetemre konzultációra - mondta Fabiny Tamás.

Mint kifejtette, a teológiai képzés időtartama az ötvenes évek vége óta négy évről hat évre nőtt, aminek az a magyarázata, hogy a jelentkezők egyre kevésbé rendelkeznek egyházi ismeretekkel. Amíg évtizedekkel korábban szinte csak lelkészek gyermekei jelentkeztek erre a pályára, addig ez ma már nem jellemző egyértelműen, így a képzés elején a résztvevők nem ismerik olyan mélyen a lelkészi hivatás hátterét sem, mint néhány évtizeddel korábbi elődeik.

Arra is akad példa, hogy református vagy bencés gimnáziumból jelentkeznek az evangélikus egyetemre, ahol kizárólag lelkészképzés folyik, a bolognai folyamatnak köszönhetően azonban akkreditálás alatt áll a hittanári, azaz a katekéta szak - fűzte hozzá a püspök.

Fabiny Tamás az MTI-nek arról is beszélt, hogy egyre magasabb az evangélikus teológiára járók átlagéletkora, sokan már diplomásként jelentkeznek hozzájuk. Az sem ritka, hogy családosok jelentkeznek lelkészképzésre, ám azok, akik házaspárként lépnek erre a pályára, nehezebben helyezkednek el. Arra is akad példa, hogy lelkész képesítéssel a végzettek elhagyják vagy módosítják a pályát - mondta.

Az Északi Evangélikus Egyházkerület püspöke felhívta a figyelmet arra, hogy Kolozsvárról, az ottani protestáns főiskoláról, valamint Kanadából, Norvégiából, Szlovéniából és Finnországból is jönnek tanulni hozzájuk, s az Evangélikus Hittudományi Egyetem hallgatóinak is van lehetőségük arra, hogy legalább egy félévet eltöltsenek ösztöndíjjal Németországban, a skandináv országok valamelyikében vagy az Egyesült Államokban.

A püspök hozzátette, hogy nemcsak nemzetközi, hanem felekezetközi képzést is vállalnak, hiszen a Magyarországi Metodista Egyház lelkészeit is az evangélikus teológián oktatják.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását