2024. április 28. - Valéria

Hajléktalan-összeírás készül

Három év után rövidesen ismét felmérik, hányan élhetnek fedél nélkül Magyarországon - közölte a februárra tervezett programot koordináló Menhely Alapítvány sajtóreferense, Gurály Zoltán vasárnap az MTI-vel.
2007. december 23. vasárnap 18:20 - Hírextra
Elmondta azt is, hogy a téli időszakban naponta mintegy félszáz szociális munkás segíti a fagyos hidegben utcán élő hajléktalanokat.

A legutóbbi, 2005 telén készített felmérés alapján legalább háromezerre becsülték a budapesti utcákon, közterületeken, parkokban vagy kapualjakban élők számát. A fővárosi szállókon további ötezer hajléktalan élt - mondta Gurály Zoltán.

A szakemberek jelenleg 25-30 ezerre becsülik országos szinten a fedél nélkül élők számát. A fővárosban 5 ezerre, vidéken összesen 6-7 ezerre tehető az ágyak száma a szállókon, ám sok hajléktalan nem akarja igénybe venni ezeket a menhelyeket.

Őket a fővárosban utcai szociális munkások keresik fel rendszeresen, hogy szükség esetén segítséget nyújtsanak, vagy ha kell, esetleg mentőt hívjanak.

Az 1989-ben alakult, a közterületeken fedél nélkül élőket felkaroló civil szervezet munkatársa elmondta, a 338-4186-os számú, a nap 24 órájában hívható telefonos diszpécserszolgálaton bárki bejelentést tehet, ha az utcán segítségre szoruló embert lát. A hajléktalan emberhez ilyenkor egy úgynevezett kríziskocsit, vagy szociális munkásokat küldenek. Az eszméletlen, összefagyott, kihűlt, magatehetetlen hajléktalanhoz azonban már a mentőket kell riasztani - fűzte hozzá.

Gurály Zoltán felhívta a figyelmet arra, hogy a kihűlés előtt a hajléktalanok gyakran zavart tudatállapotúnak, mozgásukban tétovának tűnnek, és emiatt sokan ittasnak vélik őket, ezért nem hívnak hozzájuk segítséget.

Mint elmondta, gyakorlatilag mindig van szabad hely azok számára, akik a hideg elől menedéket keresnek, így például a VIII. kerületi Dankó utcában működő "fűtött utca" a nap 24 órájában fogadja a rászorulókat. Férőhely-hiány miatt senki nem maradhat kint az utcán, aki meleg hajlékot keres - közölte a szakember.

Kitért arra is, hogy a főváros környéki erdőkben, sátrakban, viskókban is nagyon sokan laknak. Mint mondta, ezek az emberek, lehetőségeikhez képest viszonylagos biztonságban vannak, mivel általában csoportokban élnek együtt.

A tapasztalatok alapján úgy látják, hogy a fedél nélkül élők többsége tudja hová fordulhat ételért, szállásért vagy ügyeinek intézéséhez segítségért. Aki esetleg mégsem tudja, hogy az ünnepek között hol kaphat meleg ételt vagy hideg élelmiszer-csomagot, annak a diszpécser-számon bármikor el tudják mondani az "ünnepi menetrendet" - mondta Gurály Zoltán.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását