2024. május 6. - Ivett, Frida

"Piti politikai torzsalkodás" az egészségügyben

A Fidesz szerint személyes bosszúk, "piti politikai torzsalkodások" jellemzik ma az egészségügyi kormányzatot, miközben elengedhetetlen lenne a háziorvosi rendszer finanszírozásának rendezése - erről Pesti Imre, az ellenzéki párt szakpolitikusa beszélt sz
2008. április 16. szerda 12:46 - Hírextra
Mint mondta, korábban az előkészítetlen és elfogadhatatlan reformok okoztak állandó zűrzavart az egészségügyben, később egy politikai alku és zsarolás miatt lett kiszámíthatatlan a rendszer, az utóbbi időben pedig személyes bosszúkban, "piti politikai torzsalkodásban" vesznek el a betegek érdekei, és szűnik meg a magyar egészségügy normális irányítása.

Felkérjük az egészségügy jelenlegi alakítóit, lássák be, hogy 10 millió magyar állampolgár egészségéről, életéről van szó, ami nem lehet személyes sérelmek, egyéni bosszú színtere - fogalmazott a politikus. Szerinte elengedhetetlen a háziorvosi rendszer finanszírozásának rendezése, meg kell téríteni az elmúlt öt évben az alapellátásból kivont összeget.

Kérdésre válaszolva Pesti Imre kiemelte, hogy az egészségügyi kasszában jelenleg 50-60 milliárd forint plusz van, ami év végére 100-120 milliárd lesz, ebből pedig szerinte jócskán telik az alapellátás finanszírozására.

A fideszes szakpolitikus szerint a háziorvosok végső elkeseredésükben fordultak ahhoz az eszközhöz, hogy felbontják a szerződéseiket az OEP-pel. Horváth Ágnes távozó egészségügyi miniszter elfogadhatatlan stílusban beszél az alapellátásban dolgozókkal, és nem látja át, hogy miről van szó, hiszen azt mondja, hogy a háziorvosoknak akkor is el kell látniuk a betegeket, ha megszüntetik szerződésüket.

Valójában azonban - szerződés híján - az orvosi ellátás lehetetlenül el, hiszen az orvosok e nélkül nem írhatnak fel receptet, nem adhatnak beutalót - mondta Pesti Imre.

Kérdésre válaszolva hangsúlyozta, hogy nem az önkormányzatok, hanem az alkotmány alapján, az állam feladata az egészségügyi ellátás biztosítása, ezen belül az alapellátás finanszírozása.

Pesti Imre arról is beszélt, hogy a finanszírozás hiánya mindenütt látható az egészségügyben, a kórházak egyre inkább csődközeli helyzetbe jutnak, tavaly adósságállományuk megduplázódott, idén pedig a fővárosi kórházak esetében a rövid lejáratú adósságok nőttek a kétszeresére. Hozzátette: miközben jelentősen szűkítették a fekvőbeteg-kapacitást, a járóbeteg-ellátás fejlesztésére egy fillért sem költött az egészségügyi vezetés.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását