2024. május 20. - Bernát, Felícia

A Munkáspárt a dolgozókat képviselné

A magyar dolgozó és a nemzeti kultúra védelmét, a két nagy párttól való függetlenséget, a pénz uralmával szembeszállást ígéri európai parlamenti (EP) választási programjában a Magyar Kommunista Munkáspárt.
2009. június 2. kedd 16:46 - HírExtra
"Magyarok vagyunk. A magyar dolgozót védjük a külföldi tőkésekkel szemben. A magyar termelőt és a magyar kereskedőt védjük a külföldi bevásárlóközpontokkal szemben. A magyar nyelvet, a magyar kultúrát védjük az amerikai kultúrszeméttel szemben. Ellenzékiek vagyunk. Nem nyugszunk bele, hogy a szocialisták a liberálisokkal eladják a kórházakat, bezárják az iskolákat. Függetlenek vagyunk. Nem vagyunk se rokona, se barátja, se üzletfele az MSZP-nek, de a Fidesznek sem. Mindent támogatunk, ami jó az embereknek, az országnak. Bátrak vagyunk. Úszunk az árral szemben, vállaljuk, hogy a hatalom velünk szórakozik. Eljön az idő, amikor fordítva lesz! Kommunisták vagyunk. Nem fogadjuk el, hogy a pénz az úr. Dolgozni, élni akarunk" - összegzik téziseiket a parlamenten kívüli politikai erő internetes oldalán.

Célként olyan kormány hivatalba lépését említik, amely "megfékezi" a néhány százezer gazdagot, s "levegőt, életet, munkát ad a kilencmillió többi magyarnak", s a korrupciómentes közélet és gazdaság megteremtését is céljaik között említik. "Vaskéz kell és szilárd, mindenki számára kötelező törvények" - fogalmaznak, a privatizációs szerződések felülvizsgálatát, az áron alul vagy szabálytalanul szerzett vagyon visszavételét szorgalmazva.

"Népi országgyűlést" követelnek, beszámoltatható, ellenőrizhető és visszahívható képviselőkkel, a munka új törvénykönyvére és szakszervezeti törvényre tartanak igényt, s a dolgozóknak és az érdekképviseleteknek a mainál nagyobb védelmet nyújtó rendszerért szállnak síkra.

A Munkáspárt programjának eleme a terhek igazságos elosztása, amelynek része a vagyonosabbak nagyobb befizetésére épülő progresszív adórendszer, ahogy az is, hogy "a fogyasztást adóztassuk, ne a munkát, a munkabért, a termelést".

A Munkáspárt szerint a hazai vállalkozásokat kell támogatni annak érdekében, hogy dolgozhasson mindenki, aki akar. Ugyanakkor el kívánják érni, hogy fizessenek azonos munkáért azonos bért mindenütt az Európai Unióban, vasárnap pedig minden üzlet és bevásárlóközpont tartson zárva.

A mostaninál nagyobb költségvetési szerepvállalást tartanak szükségesnek, mondván, az állam szigorúan tartassa be a törvényeket a gazdasági életben, s indítson nagy beruházási programot, építsen szociális bérlakásokat, utakat, vasutakat, fejlessze a falusi turizmust. A nemzeti érdek védelmére pedig állami tervezési központot hozatnának létre - hangoztatják.

Az energiafüggőség oldása érdekében az alternatív források fejlesztése mellett atomerőmű-építéssel lépnének, s az egész szektort állami tulajdonba vetetnék, mondván, "ne engedjük, hogy a külföldiek rajtunk gazdagodjanak", ahogy lakossági hitelekkel és befektetésekkel foglakozó állami bankot is létrehozatnának, hogy "a lakosság megtakarításait ne csak a magántőke kezelje", s minden fiatal alkotmányos jogává tennék az első munkahely és az első lakás megszerzését.

"Egységes Európát akarunk, az emberek és népek egységes Európáját akarjuk. Olyan Európát, ahol a tisztesség és a munka az érték" - írják, "európai szuperállam" helyett "a nemzetek szövetségét" nevezve célnak. "Mondjuk meg az EU-nak: fizessen a rendszerváltásért! Ők jártak a legjobban, ők a haszonélvezők, fizessenek! Az EU segítsen megoldani a magyar társadalom gondjait, a fejlettségi különbség leküzdését, a cigányság helyzetének javítását" - áll a programban.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását