2024. április 20. - Tivadar

Fassbinder a Cirko-gejzírben

Rainer Werner Fassbindernek, a német filmművészet egyik meghatározó alakjának filmjeit vetítik októberben a fővárosban; az érdeklődők a csaknem 16 órás Berlin Alexanderplatz című fekete-fehér filmdrámát is megtekinthetik.
2008. április 16. szerda 09:18 - Hírextra
Potyondi Rita Linda, a szervező Cirkofilm sajtóreferense kiemelte, hogy a vetítéssorozat különlegessége a Berlin Alexanderplatz című filmfolyam, melyet két nyolc órás szekcióban 35 milliméteres kópiáról vetítenek október 11-én és 12-én az Uránia Nemzeti Filmszínházban. Felidézte, hogy a film eddig csak televízióban volt látható, a jogtulajdonos német filmforgalmazó, a Bavaria International azonban néhány évvel ezelőtt úgy döntött, digitalizálja az alkotást, majd előhívja 35 milliméteres kópiára. Az eredetileg televíziós sorozatnak készült alkotás Alfred Döblin regénye nyomán született.

A sajtóreferens szólt arról is, hogy október 13-tól Rainer Werner Fassbinder 13 rendezését láthatja a közönség a budapesti Cirko-gejzír moziban. A filmszínház azért tűzi műsorra a fiatalon elhunyt, termékeny alkotó filmjeit, mivel napjainkban nagyon ritkán vagy egyáltalán nem lehet látni ezeket a munkákat magyar mozikban. A német rendező munkássága ráadásul a mai napig meghatározza a filmművészetet, mozgóképeit Németországban újra és újra kiadják DVD-változatban.
A programban szerepelnek a német rendező olyan híres alkotásai, mint a Petra von Kant keserű könnyei című filmdráma, a Maria Braun házassága vagy a Lili Marleen című alkotás, amelynek forgatókönyve Lale Andersen német bárénekesnő önéletrajzi regényének egy részletét dolgozza fel. A címadó Lili Marleeen című dalt maradandó világsikerré a legendás Marlene Dietrich tette. Mindhárom filmben szerepel Fassbinder egyik kedvenc színésznője, Hanna Schygulla.

Az október 19-ig tartó Fassbinder-sorozat keretében bemutatják még a München egyik elővárosában játszódó Vendégmunkás - Digó című 1969-ben készült fekete-fehér filmdrámát is, amelyből színházi darab is született. Emellett szerepel a programban A félelem megeszi a lelket, a Miért lett R. úr ámokfutó?, A dögvész istenei, A szabadság ököljoga, az Amikor 13 újhold van egy évben, A harmadik generáció, a Lola, a Veronika Voss vágyakozása és utolsó filmje, a Querelle.
Rainer Werner Fassbinder (1945-1982) korán kezdett érdeklődni a filmek iránt. 1965 és 1967 között rendezte első rövidfilmjeit. 1967-től több szabad színtársulattal együtt dolgozott íróként és rendezőként. Híres volt munkatempójáról, azt tervezte, hogy életműve több filmmel rendelkezzen, mint ahány évet élt: a célt elérte, 37 évet élt és 43 filmet forgatott. 1982. június 10-én, utolsó filmje, a Querelle vágása közben halt meg Münchenben, kokain és altatószerek túladagolása következtében.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását