2024. április 30. - Katalin, Kitti

Álválás az ingyenes oktatásért

Egyes spanyol szülők azért szánták rá magukat a válásra, hogy jobb állami iskolába juttathassák be a gyerekeiket. Spanyolországban sincsenek könnyű helyzetben a családok, ha az általuk legjobbnak tartott iskolába szeretnék járatni a gyerekeiket.
2008. április 16. szerda 09:22 - Hírextra
Egyes szülők azonban már túl messzire mentek ebben a versenyfutásban.
A sevillai családi bíróság felhívta rá a figyelmet, hogy az utóbbi időben jelentősen megnőtt a válások száma, és ez nem a megromlott emberi kapcsolatoknak köszönhető, hanem ezzel a fortélyos módszerrel akarják jobb állami iskolába juttatni csemetéiket a mindenre kész szülők.
Az elképesztő eredményhez az a törvény vezetett, amely tavaly lépett életbe, és a csonka családban élő gyermekeknek extra pontokat juttat a beiskolázáskor.
A tapasztalatok szerint a pluszpontos tanulók zömmel az elvált vagy hivatalosan külön élő szülők sarjai.

A bírósági illetékesek szerint 2007 májusában (a beiskolázás hónapjában) 50 százalékkal nőtt a hivatalos különválások száma a korábbi hónapokhoz képest. Idén a történet megint megismétlődött, s ez már ráébresztette a hatóságokat, hogy itt az ideje megvizsgálni a válások valódiságát.

Felmerült az is, hogy a 2005-ben megváltoztatott válási törvény is ludas lehet a dologban.
Az új szabályozás szerint ugyanis a párok három hét különélés után hozzájuthatnak a hivatalosan különélők státusához.

A bíróságokon dolgozók nem is egyszer tapasztalták, hogy a frissen elvált szülők az iskolai beíratás után a házasság helyreállításáért folyamodtak.
Manuel Bru Alonso római katolikus pap szerint a kormány által keresztülvitt törvények aláássák a házasság intézményét.

"A házassági szerződés ma Spanyolországban kevesebbet ér, mint egy üzleti szerződés" - nyilatkozta Alonso atya a helyi katolikus rádióban, kárhoztatva a lehetőséget, hogy a párok akár 24 óra alatt elválhatnak.

Az atya szerint az iskola miatti válásokért a spanyol oktatási rendszer hibáztatható:
"A szülők többsége olyan független iskolába küldi a gyermekét, amelyet részben az állam finanszíroz, részben magánfinanszírozású, többségében az egyház által üzemeltetett. Ám a kormány nem teszi lehetővé, hogy elegendő működjön ebből az iskolatípusból" - idézte a BBC hírszolgálata a papot.

Tavaly az andalúziai hatóságok több mint hétszáz állampolgári bejelentést kaptak olyan esetekről, amelyekben gyermekeik iskolázása érdekében csaló szülőkre hívták fel a figyelmet. Húsz ügyben sikerült is tetten érni az ügyeskedőket, az egyik ilyen ügyben fordult elő, hogy a pár hivatalosan elvált ugyan, de kiderült, hogy mégis együtt éltek. A gyerekeik iskolai jelentkezését persze törölték.
Azért komoly okai vannak a spanyol szülők szorongásának: a nemzetközi Pisa-felmérés szerint a spanyol tinédzserek olvasási és szövegértési színvonala zuhant a legnagyobbat Európában az elmúlt öt évben.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását