2024. március 28. - Gedeon, Johanna

A paraméterkönyv visszavonása nem elég a sztrájk felfüggesztéséhez

A paraméterkönyv-tervezet esetleges visszavonása önmagában nem elég a BKV-szakszervezeteknek, hogy elálljanak a péntekre bejelentett, egész napos sztrájk megtartásától - közölte Nemes Gábor, a sztrájkbizottság egyik szóvivője szerdán az MTI-vel.
2008. április 16. szerda 12:52 - Hírextra
A szóvivő elmondta: a városüzemeltetési bizottság, amely 13.00 órától a BKV Zrt. székházában ülésezik, nem kompetens a témában, csak véleményezni tudja a járatritkítási tervezetet, visszavonási joga egyedül Demszky Gábor főpolgármesternek van - tette hozzá.

"Nem látok a mai napon esélyt arra vonatkozóan, hogy a sztrájkveszély megszűnjön" - mondta Nemes Gábor.

A szakszervezetek semmilyen ígéretet nem fogadnak el, tehát "vagy megtörténik a követelések teljesítése, vagy sztrájk lesz" - tette hozzá a szóvivő, aki kevés esélyt látott arra, hogy megegyezés szülessen a cég vezetősége és a szakszervezeteket képviselő sztrájkbizottság között.

Amennyiben a péntekre bejelentett, egész napos sztrájk idején nyújtandó még elégséges szolgáltatás mértékéről sem sikerül megegyeznie a feleknek, akkor április 18-án semmi sem közlekedik a szakszervezetek elképzelése szerint. Amennyiben megegyeznek, akkor az éjszakai járatok az éjszakai menetrend szerint közlekednek egész nap - mutatott rá Nemes Gábor.

Nem a megegyezésre törekszik a BKV Zrt. vezetősége és a főváros, inkább belekényszerítik a szakszervezeteket a sztrájkba - jelentette ki Gulyás Attila, a sztrájkbizottság másik szóvivője szerdán az MTI-nek.

Gulyás Attila úgy vélekedett, hogy a főváros Európa egyik legdrágább metróját építi - több mint 200 milliárd forint önrész ráfordításával - miközben nincs 10 milliárd forintja a BKV finanszírozására, hogy az idén elkerülhető legyen a csődhelyzet. A főváros 2003-óta nem adott pénzt a közlekedési vállalat üzemeltetésére - mutatott rá a szóvivő.

A szakszervezeti követelések továbbra is fennállnak: a járatritkítási tervezet visszavonása, és egy új készítése a szakszervezetek bevonásával, a csoportos létszámleépítés visszavonása, a munkakörülmények javítása, és, hogy a cég menedzsmentje vonja be őket a döntéseket előkészítő folyamatokba.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását