2024. május 6. - Ivett, Frida

Térségi diagnosztikai és szűrőközpontot adtak át

Térségi diagnosztikai és szűrőközpontot adtak át kedden Salgótarjánban, a Szent Lázár Megyei Kórház rendelőintézetében; a mintegy 340 millió forintos beruházás kormányzati támogatással valósult meg.
2008. április 15. kedd 20:50 - Hírextra

A kórház 2007 őszén pályázott sikeresen a Humánerőforrás Operatív Program projektjére - mondta Bercsényi Lajos főigazgató, hozzátéve: az intézmény korábbi, 2004-es pályázatát pénzhiány miatt utasították el, akkor Nógrád megye helyett Miskolc kapott támogatást.

Az elnyert pénzből átépítették a rendelőintézet egyik szintjét, és 272 millió forintot fordítottak eszközbeszerzésre.

Tóth Károly, a rendelőintézet vezetője kiemelte, hogy a projekt legnagyobb része a Nógrád megyei tüdőbetegeket szolgálja majd tüdőgondozó és tüdőszűrő centrumként, két nagy értékű műszerrel: a digitális mellkasröntgennel és a kiszűrt betegek további vizsgálatát célzó átvilágító röntgenkészülékkel. Mindkét gép internethez köthető, így bárhová elküldhetők az adatok, és visszanyerhetők az értékelések.

A több osztályon működő központ felszereléseit alkalmazzák továbbá a nőgyógyászati, kardiológiai, urológiai, fül-orr-gégészeti, szemészeti, reumatológiai szűréseken, illetve a patológián.
Bercsényi Lajos főigazgató az ünnepségen úgy fogalmazott: a betegségeket megelőzni olcsóbb és mindenkinek jobb annál, mint ha súlyos betegekkel agyonterhelt kórházakat pénzhiányra való hivatkozással bezárnak, kritizálnak, vagy nem megfelelően finanszíroznak.

Hangsúlyozta, az országos egészségbiztosítási kassza pénztartalékkal rendelkezik, ez számára azt jelenti, hogy lehetséges forrásokat biztosítani a Nógrádhoz hasonló, hátrányos helyzetű területekre.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását