2024. április 20. - Tivadar

Egyik elhunyt se oltatta be magát - Orvos volt a H1N1vírus negyedik halálos áldozata

Egy 49 éves doktornő hunyt el szombaton a nagykanizsai kórház intenzív osztályán, ahol a H1N1 vírus fertőzésének gyanújával kezelték - közölte vasárnap az osztály ügyeletes orvosa az MTI érdeklődésére.
2010. január 10. vasárnap 11:20 - HírExtra
Peszleg Norbert, az intenzív osztály orvosa elmondta: a szombaton elhunyt asszonyt 18 napig ápolták lélegeztető gépre kapcsolva. Hozzátette, hogy a doktornő sem kapott védőoltást az újinfluenza vírusa ellen.

A nagykanizsai egészségügyi intézményben alig három hét alatt összesen négy beteg halt bele a feltételezhetően influenza által okozott szövődményekbe, bár nem minden esetben igazolódott a H1N1 fertőzés gyanúja. Egyik elhunyt sem kapott védőoltást.

December 18-án egy 48 éves férfi halt meg, az ő szervezetében kimutatták a H1N1 vírus jelenlétét, december 28-án pedig egy 38 éves férfi, őt azonban az influenza A típusa fertőzte meg. Január 8-án egy 45 éves férfi, Bagonyai Attila nemzetközi sakkmester volt a harmadik áldozat, nála az első vizsgálatok nem igazolták az új vírus jelenlétét, a negyedik beteg a szombaton elhunyt 59 éves orvos, akinél a gyorsteszt szintén negatív volt. Ez utóbbi két esetben a szerológiai vizsgálatok eredménye még nem készült el.

Bátorfi József, a Kanizsai Dorottya Kórház főigazgatója vasárnap az MTI-nek azt hangsúlyozta: a kórházban elhunyt betegek közül eddig csak egynél igazolódott az újinfluenza fertőzése. Rajta kívül egy, az intenzív osztályon hét hete kezelt 53 éves asszony - korábbi közlés szerint egy tanárnő - szervezetében mutatták ki a vírus jelenlétét, de ő már gyógyulófélben van. További négy beteg pedig gyógyultan távozott a kórházból.

A főigazgató kiemelte: a másik három elhunyt esetében nem igazolódott a H1N1-fertőzés, jóllehet a klinikai tünetek erre utalnak, azonban a szerológiai vizsgálatok ezt még nem támasztották alá. Ennek ellenére minden gyanús beteget antivirális készítményekkel kezelnek, mintha betegségét a H1N1 vírus okozta volna. Ezekre az esetekre kiemelt figyelmet fordítanak az intenzív osztályon.

A Zalai Hírlap online kiadása szombaton az elhunyt sakkozó édesanyját idézte, aki a lapnak azt állította, hogy fiát a nagykanizsai kórház sürgősségi osztályán nem látták el megfelelően. Még karácsony előtt, négy nap alatt kétszer szállították be mentővel, mégis mindkét alkalommal hazaküldték 40 fokos lázzal, a harmadik esetben pedig már vért köhögött, amikor a belgyógyászatra került.

Bátorfi József az eset kapcsán az MTI-nek azt mondta: értesült róla, és emiatt belső vizsgálatot indított. "Ha valaki mulasztást követett el, annak a következményekkel szembe kell néznie" - fogalmazott.

Elmondta ugyanakkor, hogy a sakkozó esetében elkészült a kórbonctani vizsgálat, amely több szervi elégtelenséget mutatott. A betegnek nemcsak a tüdeje, de mája, veséje és más szervei is súlyosan károsodtak, amelyhez kétségkívül a légzési elégtelenség, a mindkét oldali tüdőgyulladás vezetett.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását