2024. április 20. - Tivadar

Terjed a TBC borsodban

Több mint kétszáz tbc-s megbetegedést regisztráltak tavaly Borsod-Abaúj-Zemplénben - közölte az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) Észak-magyarországi Regionális Intézete az MTI-vel.
2010. május 7. péntek 09:09 - HírExtra
Az intézet tájékoztatása szerint 2009-ben 217 volt az új betegek száma, így 100 ezer lakosra 31 új megbetegedés jutott Borsod-Abaúj-Zemplénben. Két évvel ezelőtt 118 új beteget regisztráltak, ez azt jelenti, hogy tavaly 80 százalékkal nőtt a fertőzések száma.

Az új gümőkórós megbetegedések jelentős mértékű növekedése miatt rendelték el május 1-jétől a megye teljes közigazgatási területén a 30 éves és ennél idősebb lakosság számára a kötelező évenként egyszeri ingyenes tüdőszűrést.

"A tüdőszűrés évente csak egy alkalom, de kihagyása akár az ember életébe is kerülhet. A vizsgálat alkalmas a tüdőbetegségek időbeni felismerésére, hiszen panasz nélkül is lehet valaki beteg" - hívta fel a figyelmet a regionális intézet.

Az intézet szerint összefüggés van a betegség előfordulása, valamint a rossz szociális-gazdasági helyzet, a munkanélküliség, a lakosság egészségkultúrája, higiénés viszonyai között. Az ÁNTSZ a tüdőszűrések tekintetében továbbra is kiemelkedő figyelmet fordít egyes rizikócsoportok - a börtönök, a hajléktalanszállók és a szociális otthonok lakói - évenkénti szűrésére.

Az új tbc-s betegekkel szoros kontaktusban élőket pedig a tüdőgondozó tuberkulin teszttel (bőrpróbával), speciális vérvételi módszerrel, illetve szükség esetén mellkasröntgennel szűri.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását