2024. április 26. - Ervin

Ahol fülledt az erotika

2008 a kultúrák közti párbeszéd éve az Európai Unióban. A hivatalos program első helyen kiemelt magyarországi rendezvénysorozata a „One World Project”, amely a jövő héten Afrikát helyezi a figyelem középpontjába.
2008. április 13. vasárnap 12:21 - Pálfi Rita

A Tilos Kulturális Alapítvány koordinálása alatt működő egész éves programsorozat a kultúrák sokszínűségét kívánja bemutatni, az ismeretterjesztés pedig interneten, rádión és bulikon keresztül zajlik.

Jövő héten indul a következő tematikus hét a rádióban, amely most Afrikára fókuszál. Aki esetleg lemaradt volna az előző kettőről: az ősi kultúrák világ (Ausztrália) és a Közel-Kelet köré szerveződött az első két tematikus hét, az elhangzottak újra meghallgathatóak az interneten. A rádiós és internetes lehetőségeken kívül a kultúrákkal testközelből is meg lehet ismerkedni a tematikus heteket lezáró Tilos Rádió World Party keretein belül. Természetesen a szervezők nagy hangsúlyt fektetnek az interaktivitásra is: a rádióműsor alatt a hallgatók bármikor betelefonálhatnak, az interneten keresztül is kérdezhetnek, van fórum. És az interneten elérhető információk is folyamatosan bővülnek.

Az április 19-én a Gödörben tartott rendezvényt megelőző héten tehát a Tilos Rádióban meghívott szakértők, egyetemi oktatók, művészek és civil szervezetek képviselő mutatják be Afrika történelmét, kultúráját, gazdagságát valamint helyét a 21. század globalizálódó világában.



Afrikában a XIX. században sokan látták a XX. század nagy reménységét, manapság legtöbbször a különböző helyi konfliktusokról, betegségekről és szegénységről szólnak a híradások az olimpiai öt karikából a fekete színűvel képviselt földrészről. Várhatóan az aktuális problémákról is szó lesz a beszélgetéseken, ahogy Tenke Kata a project egyik szerkesztője is mondta a tematikus hetekről: „Az egészet úgy lehet összefoglalni, hogy a kulturális antropológia nézőpontját és rendszerét próbáljuk alkalmazni: minél több irányból megközelíteni az adott témát, legyen az gazdaság, vallás, nők helyzete vagy bármi más.”

A jövő szombaton buli, a World Party sorozat harmadik állomása az emberiség bölcsőjébe, Afrika ősi földjére invitál, a törzsi ritmusok és a lüktető energia világába kalauzol bennünket. Az este a megnyitó beszéd után vetítéssel kezdődik: az Essakane tuareg zenei fesztivál egzotikus világába utazhatunk el a film segítségével.

Az első fellépő Abdul Aziz és Barátai, francia-magyar koprodukció, koncertjük bemutatja a tradicionális nyugat-afrikai ütőhangszeres zene igazi erejét és a kora, afrikai fuvola lágy dallamait. A második zenekar, az Afro Magic Band több, mint 10 éve különleges színfoltja a hazai koncertéletnek. Mbaye N'diaye, a zenekar vezetője szülőföldje, Szenegál ősi ritmus- és dallamvilágára építi produkciót, modern hangszerekkel kiegészülve új zenei arculatot alakítottak ki, melyben az eredeti dalokon kívül arab zenei motívumok, valamint a pop és a fekete jazz stílusjegyi is helyet kaptak.

A koncertek után Tilos dj-ké a terep egészen hajnalig: a tánctéren Keyser és Tomanek az afrobeat, afrofunk, Szamosi Peti az észak-afrikai rai zenékkel szórakoztatják a közönséget , míg a chilloutban dj Koya (SEN), Amir és Sztyepp nyugtatják a kedélyeket tradicionális afrikai dallamokkal.

A party vizuális atmoszféráját a rezidens Onevisione.net több projektoros videomixe és diavetítése mellett különleges vendég kiállítások fűszerezik. Lóránt Attila fotográfus (Nat.Geo, Eltűnőfélben Lévő Kultúrák Egyesülete) különleges képsorozata az ősi életmódot folytató Nilo-Hamita törzsek életébe enged bepillantást. Az Ethnosound jóvoltából a kongói Kuba népcsoport autentikus raffia textilművészetét csodálhatjuk meg, az Afrikai-Magyar Egyesület afrikai szobor és maszk kiállítással járul hozzá a különleges atmoszféra megteremtéséhez, a HelloAfrika Egyesület pedig ghánai festők műveit mutatja be a program keretében.

Emellett bemutatkoznak Afrikához kapcsolódó civil szervezetek is: az Afrikai-Magyar Egyesület (a rendezvény kiemelt támogatója), az AfroAid, a Taita Alapítvány, az Afrikáért Alapítvány, a HelloAfrika Egyesület valamint a Fair Trade standjain megismerhetik a látogatók e szervezetek profilját és annak módjait, hogyan kapcsolódhatnak be Afrikát segítő tevékenységükbe. De lesznek olyan extra ínyencségek is, mint az afrobazár, vagy a vízipipázó vagy az Ethnosound Hangszersimogató.

További információk: http://www.interkulti.net/one

Party Program
20h – Megnyitó – dr. Balogh Sándor, az Afrikai Magyar Egyesület elnöke
20.20 - Filmvetítés: Essakane - Tuareg zenei fesztivál a Mali sivatagban.
Fehér Károly és Korecz Kata filmje
Koncertek:
< 21h - Adbul Aziz és Barátai
- Tradicionális nyugat-afrikai zene -
22.30 - Mbaye N'Diaye és az Afro Magic Band
- szenegáli ethno-jazz fusion - >
Tilos Rádió Djk
Tomanek
Keyser
Szamosi Peti
Amir
Vendég: Koya (SEN)
Visual:
Onevisione.net
- afrikai video körütazás
- diaporáma vetítés
Kiállítások:
"Nilo-Hamita törzsek" - Lóránt Attila (National Geographic, Disappearingcultures.org) fotókiállítása
"Kuba raffia" tradicionális textilművészet Kongóból az Ethnosound gyűjteményéből
Afrikai maszkok és szobrok az Afrika-Centrum gyűjteményéből
Ghánai festők művei a HelloAfrika Egyesület gyűjteményéből
Extrák:
Afrobazár, Ethnosound Hangszersimogató, „Betty Keleti kincsei” Vízipipázó
Civl standok:
Afrikai-Magyar Egyesület, AfroAid, Afrikáért Alapítvány, Fair Trade, HelloAfrika Egyesület, Taita Alapítvány
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását