2024. május 4. - Mónika, Flórián

Génjeinkben van

Amerikai kutatók egy elszigetelt farmerközösséget tanulmányozva egy új, az asztmához kapcsolódó gént azonosítottak: a felfedezés egyaránt alkalmazható majd a betegség diagnosztizálásában és gyógyításában.
2008. április 11. péntek 09:03 - Hírextra
A Chicagói Egyetem kutatói, akik eredményeiket a New England Journal of Medicine című orvosi szaklapban publikálták, a hutteriták közösségét vizsgálták. A hutteriták vagy hutteri testvérek, régi magyar nevükön habánok a protestantizmus egyik ágából, az anabaptizmusból keletkezett keresztény vallási csoport. 1874-ben érkeztek az Egyesült Államokba és kis mezőgazdasági közösségekben telepedtek le a mai Dél-Dakota területén.

A vizsgált közösség tagjai egymás között házasodtak, s így könnyen azonosíthatók a rokonsági kötelékek. Körükben igen sokan szenvednek asztmában.

A chicagói kutatók az úgynevezett CH3L1 génre összpontosítottak, amely befolyással bír az asztmára való hajlammal kapcsolatba hozható specifikus vegyület szintjére.

A gén egyik változata növeli az YKL-40 elnevezésű vegyület szintjét, míg a másik csökkenti, s ezáltal megvédi a szervezetet az asztma kialakulásától - derítették ki a tudósok.

"Ez a legszignifikánsabb genetikai felfedezés, amely a hutterita közösségben éveken át végzett anyaggyűjtésen alapul" - hangsúlyozta a kutatásokat irányító Carol Ober.

Mint kifejtette, a közösség vizsgálata rendkívüli lehetőséget biztosít a megbetegedés genetikai alapjainak megértéséhez. A kutatók óriási adathalmazt gyűjtöttek össze, amelynek az elemzése további felfedezéseket tesz majd lehetővé.

A kutatók reményei szerint a gén azonosítása új asztmaelleni gyógyszerek kifejlesztését teszi lehetővé. Az Egyesült Államokban több mint 22 millió ember szenved az asztmától, s sokuknál, ha sikerülne blokkolni a YKL-40 elnevezésű vegyületet, drámai módon lehetne csökkenteni a rohamok súlyosságát.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását