2024. április 25. - Márk

A medikusok 3D-ben tanulhatnak

Kétszeres embernagyságú, számítógépes vetítőrendszerrel alkotott három dimenziós képek segítségével ismertetik meg a leendő egészségügyi szakemberekkel az emberi test külső és belső felépítését egy kanadai egyetemen.
2008. április 11. péntek 08:59 - Hírextra
A leendő orvosok és betegápolók oktatásának fontos eszközei a csontvázak, műanyag testrész-modellek mellett a testet, vagy a test egyes részeit ábrázoló színes vagy röntgen-képek. Vannak különleges szemüveggel nézhető háromdimenziósak, és természetesen ilyen filmek is e szemléltető eszközök között.

Mindezeknél hatásosabb eszközt fejlesztettek ki a kanadai Calgary-i Egyetem orvosai és elektronikusai. Mint közleményükben hírt adnak róla, a CAVE elnevezésű (cave automated virtual environment = automatikus figyelő virtuális környezet) készülék tulajdonképpen egy olyan egyesített komputer- és vetítőrendszer, amelybe betáplálják az emberi test külső és belső felépítését egyaránt bemutató háromdimenziós színes ábrákat. Ezeket aztán a panorámavíziós vetítőberendezéshez hasonlóan, több vetítő sugarát akár egyesítve sugározzák. Igény szerint vetítővászonra, de a falra, vagy akár a padlóra is. A berendezéssel természetesen szabályozható a kivetített kép nagysága, a jobb áttekinthetőség érdekében általában másfél-kétszeres életnagyságú, szinte Góliát-méretű a kivetített háromdimenziós kép.

A mintaember színes ábrázolása helyett a képek egy betegséget (például gyulladást, vagy gerincferdülést) kiemelten mutató ábrára is módosíthatók. Amennyiben egy konkrét páciens betegségét akarják így vizsgálni, a gépbe táplálhatják az arról készült orvosi adatok mellett az MRI és CT (mágneses rezonancia és komputer-tomográf) képeit is.

A kanadai szakemberek a CAVE sikerén felbuzdulva most már azon dolgoznak, hogy a képek helyett olyan mozgófilmeket vetíthessenek így, amelyeken látható lesz a vér-, vagy nyirok-áramlás, a szív mozgása, de még az izzadás is.

Az eddigi tapasztalatok alapján a berendezést úgy jellemzik, mint a pilóták képzésére és gyakorlatban tartására használt szimulátorokat. Ott a "földi repülések" során tanulás csak a tört részébe kerül a levegőben gyakorlásnak. Ez a megtakarítás a CAVE-nél is jelentkezik. Ráadásul a sötét vetítőben egyszerre sokan figyelhetik-tanulhatják a tudnivalókat, a műtőknél, vagy bonctermeknél jóval barátságosabb körülmények között. Így, ha oda kerülnek - mert igazán azért mégis csak ott lehet megismerni az emberi testet s páciens bajait -, már alaposan felkészülve kezdhetnek a diagnosztizálásnak.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását