2024. május 15. - Zsófia, Szonja

Na, ne szívassatok!

Propagandák, reklámok, leszoktató tapaszok, és drága tanácsadók. Nikotin rágók, marlboro mentes Forma 1, vagy ellenpéldának kiállított rákos tüdők. Itt még nem áll meg a menet.
2009. január 28. szerda 07:20 - Hírextra
Újabb mókás darab látott napvilágot, ami még a jó érzésű, alapvetően dohányfüstmentes, nemcigiző embert is megmosolyogtat. Íme, a Elektromos cigaretta.

Mi ez?

Más néven E-cigaretta, E-cigi, E-cig, E-smoke, Oxy gain, Ruyan, Electronic cigarette, E-cigarette, Esmoke, Oxygain, Mikrofiber. Egy jól összeállított műszaki kis izé, amely használata során olyan élményben részesíti a használóját, mint az eredeti cigaretta. A dohányzás legjobb alternatívájaként tüntetik fel, amit már most a leghatékonyabb segédeszközként mondanak az okosok a leszokás folyamatához. Kissé illúzió romboló lehet a műanyag kivitelezés, és a „izzó parázsként” pirosló LED, de a szerkezetben igenis van nikotin. Ezt egy cserélhető patron adagolja, mikroszkopikus kis cseppek formájában, ami folytán nikotin-füstfelhő keletkezik. Tehát a nikotinon kívül más káros anyag nem kerül a szervezetünkbe. Belégzéskor a légáramlat a nikotincseppeket szétszórja, majd meleg füst képződik, ami a dohányfüstöt reprezentálja, ezzel biztosítva az elhatározott használó megszokott ingereit.

Hogy működik?

A szipkában lévő patron tartalmazza a folyékony nikotint. A levegőben található páratartalomból, és a patronból porlasztás követően vízpára jön létre, ami elvileg tökéletesen a megszokott érzést nyújtja, és külső szemlélőnek is úgy tűnik mintha tényleg dohányoznánk. De ez nem igazi füst, és nem ég a vége, tehát csak akkor lép működésbe, ha megszívjuk. Egyébként magától kikapcsol a készülék. 2 dologra kell csak figyelnünk, ha reformgondolkodású dohányosok vagyunk; az aksira (mert akkumulátorral működik a rendszer), és hogy a patron cserélve legyen. Vásárláskor választhatunk, hogy a patron milyen mennyiségbe tartalmazzon nikotint, annak függvényében hogy milyen típusú cigarettát szívtunk azelőtt, hogy rávettünk magunkat a leszokásra. Elviekben egy patron egy doboz ciginek felel meg, és fele az ára. Tehát hosszútávon kifizetődőnek is számít a dolog.

Mire föl?

Leszoktat. A nikotinmennyiséget fokozatosan csökkentve elérhető a teljes leszokás, és a tünetmentesség - legalábbis a leírások szerint. Ide tartozna még, hogy „nem lesz szájszag, nem lesz cigiszag, nem sárgul az ujjbegy és a fog, nem szennyezzük magunkat” , és egyéb klisés dolgok, de sejthetjük, hogy az aktív dohányost ez nem igazán hatja meg, még akkor sem, ha anyagi szempontból közelítjük meg a felvetést.

Mint tudjuk, a „dohányzás-fasizmus” korát éljük, ha nagyon drasztikusan akarjuk kifejezni magunkat. Az unió, a környezetvédők, a nem dohányzók, kormányok, és egyesületek is aktívan harcolnak a dohányzás visszaszorítása ellen. Újabb szankciók látnak napvilágot. Játszótéren rágyújtani tilos, pár éven belül a vendéglátóhelyeken, és közterületeken se. Érthető a környezet és egészség iránti aggódás, az is, hogy kullogni kell a nyugat után. Azonban az egyszeri magyar ember a 10 órás meló után hadd szívja el a cigijét, és ihassa meg a sörét anélkül, hogy bárki is beleszólna.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását