2024. április 19. - Emma

Tiltakozás az internet megadóztatása ellen

Az Informatikai Érdekegyeztető Fórum (Inforum) az infokommunikációs ágazat fejlesztése szempontjából károsnak tartja azt a tervet, amely a Nemzeti Kulturális Alap bevételeinek növelése érdekében 0,8 százalékos adóval sújtaná internet-szolgáltatást és a mo
2008. április 10. csütörtök 14:54 - Hírextra
Az Inforum hangsúlyozza, hogy a magyar infokommunikációs ágazat nem kezelhető kimeríthetetlen bőségszaru és vészbank módjára, miközben a magyar társadalom 61, a háztartások 70 százalékának még nem adatott meg, hogy részese legyen az információs társadalomnak, s ezért segítségre és fejlesztési lehetőségekre vár.

"T/5395. számú törvényjavaslata Nemzeti Kulturális Alapról szóló 1993. évi XXIII. törvény módosításáról64.20 .13-ból Mobil-adatátvitelből származó tevékenységből a WAP és az MMS szolgáltatás: 0,8 %64.20.18 . Internet hozzáférés-ellátás szolgáltatás 0,8 %".

Magyarországon a lakosság 61 százaléka egyáltalán nem használja az internetet. A magyar háztartások 70 százalékában nincs internet. A magyar modernizációért elkötelezett szervezetek több mint egy évtizede küzdenek azért, hogy az állam hathatós intézkedéssel segítse elő, hogy legalább az ország lakosságának többsége internet-felhasználó legyen. Az informatikai szervezetek arra törekszenek, hogy mindenki egyenlő eséllyel férhessen hozzá e jelentős életminőség-növelő eszközhöz, és megismerve az internet használatát, az informatika és a kínált tartalom és tudás által növelje verseny- és munkaképességét, esélyegyenlőségét.

Az Inforum szerint, ha 1 millió új előfizető csatlakozna az internet használók táborához, úgy 160 milliárd forint további bevétel képződne egy év alatt az IKT szektorban. Ennek ÁFA-tartalma 32 milliárd forint. Ezen áfabevétel felhasználása többféle irányban is történhet. Számítások szerint az 1 millió új felhasználó bekapcsolásának, oktatásának, megszólításának, támogatásának költsége nem haladja meg a 60 milliárd forintot. Az Inforum nézete szerint újabb bevételhez e területen is csak akkor lehet jutni, ha kibővítik a felhasználók körét, és nem a meglévő felhasználók megadóztatásával.

Az Európai Unió 2008-at az elektronikus befogadás évének hirdette meg. Magyarország volt az első ország, amely teljes mellszélességgel állt ki az Uniós kezdeményezés mellett, hogy a felére csökkentse a digitális szakadékot. Megdöbbentő, hogy a magyar kormányzat éppen az e-Befogadás évében, bővítés, fejlesztés szükségleteinek és módjainak feltárása idején, az EU és a civil szervezetek hátrányos helyzetűek bevonását célzó kezdeményezései közepette kívánta meg az infokommunikációs ágazat és felhasználóinak további adóztatását.

Magyarországnak nincsenek elégséges forrásai a hazai digitális tartalom fejlesztésére, az elektronikus tananyagok fejlesztésére, az élethosszig tartó tanulás biztosítására, a hátrányos helyzetűek bekapcsolására sem.

Az NKA már évekkel korábban megszüntette a digitális kultúra kuratóriumát, noha az infokommunikációs szektor eddig is százmilliós befizetője volt az NKA-nak, ezen túlmenően CD-k, DVD-k, adathordozók, perifériák és internetes tartalomszolgáltatás révén több milliárd forint összegű jogdíjat fizet jogkezelőknek. Eközben informatikai szervezetek, teleházak, tartalomfejlesztők filléres gondokkal, a napi megélhetési problémákkal küzdenek. Hiány mutatkozik immár a fejlesztők számában is. A magyar társadalomban már mindenki előtt ismert, hogy minden informatikára fordított forint háromszorosan térül meg, mégis vannak olyan pillanatok – egyre gyakrabban , amikor Magyarország saját érdekeivel fordul szembe, jelesül most, amikor megadóztatja az infokommunikációs ágazatot, s valójában azokat, akik egy modern Magyarországon, az információs társadalomban akarnak élni.

A polgárosodó Magyarországon általánosságban társadalmi párbeszédre hívni, majd mindennemű társadalmi párbeszéd, az érintettek érdemi megkérdezése nélkül más csoportok pénzügyi igényeinek kielégítése érdekében újabb, milliókat érintő adót (járulékot) kivetni, nem a társadalom közbizalmának visszaállítását szolgáló lépés. Nem látjuk azt, hogy e kezdeményezés miképp szolgálná az információs társadalom fejlesztését, nem látjuk azt, hogy ez lépés, miképpen szolgálja a magyar modernizációt.

Sajnálatosnak tartjuk, hogy az ötpárti parlamenti megállapodás után, amely az e-Befogadás kezdeményezés érdekében jött létre, kormányzati intézmények, tárcák mellőzhetik a társadalmi párbeszédet, a gazdasági számításokat, a teljes közösség, az ország lakossága rövid és hosszú távú érdekeinek mérlegelését.

Ezért kérjük a Magyar Országgyűlés képviselőit, a Ház Gazdasági és Informatikai Bizottságának és Informatikai Albizottságának tagjait, segítsék elő azt, hogy a jólét forrásait a gazdasági, technológiai és társadalmi fejlődés termelje meg, s ne az idő kerekének visszaforgatásával, húzóágazatok és a lakosság túladóztatásával csökkentsék az ország gazdasági és társadalmi felemelkedésének lehetőségeit. Kérjük "T/5395. számú törvényjavaslat" ezen formában történő elutasítását.

Hizlalni kell a birkát, hogy nyírni tudjuk – tartja a régi mondás. A mi birkánk még éppen pelyhedzik. Mit akarunk belőle levenni?

Dombi Gábor
Inforum

Kiadó: Informatikai Érdekegyeztető Fórum
Forrás: MTI-OS
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását