2024. április 30. - Katalin, Kitti

Az MDF négypárti egyeztetést kezdeményez

Négypárti egyeztetést kezdeményez "a parlamenti többséggel" az MDF az egykulcsos adó bevezetéséről - mondta Dávid Ibolya, az MDF elnöke csütörtökön Budapesten tartott sajtótájékoztatóján.
2008. április 3. csütörtök 15:24 - Hírextra

A Fidesz és a KDNP a családi jövedelemadózást támogatja. Az MSZP szerint fontos, hogy végre programokról szólhat a politikai párbeszéd, az SZDSZ pedig hangsúlyozta: a liberális gazdaságpolitikai program része az egykulcsos, átjárható adórendszer bevezetésének szándéka.


A Magyar Demokrata Fórum (MDF) a jelenleg parlamenti többséget alkotó pártokat, a Fideszt, a KDNP-t és az SZDSZ-t szakmai egyeztetésre hívja április 15-én, 15 órára, ahol közösen kidolgozhatunk, és még májusban-júniusban a parlament elé terjeszthetünk egy törvénymódosítást az egykulcsos adó bevezetéséről - mondta Dávid Ibolya. Hozzátéve: az MDF 18 százalékos egykulcsos személyi jövedelemadót javasol.

A pártelnök szerint az egykulcsos adó szükségességével mind a négy párt egyetért.
Az egykulcsos adó bevezetésével a kisebbségi MSZP-kormány rákényszeríthető lenne végre a kiadások érdemi csökkentésére, ugyanakkor az előterjesztés elfogadása lehet az igazság pillanata az SZDSZ számára, hiszen a párt korábban a koalíciós szerződésre hivatkozva nem támogatta a Magyar Demokrata Fórum javaslatát - hangsúlyozta.

Nyakó István az MSZP szóvivője közölte: várják az egykulcsos adójavaslathoz kapcsolódó konkrét elképzeléseket, hogy érdemben meg lehessen vitatni őket, és várják az erre vonatkozó közös hárompárti javaslatot is.

A Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) a jövedelemarányos közteherviselést támogatja - mondta Halász Zsuzsa csütörtökön az MTI-nek. Hozzátette: a KDNP családi jövedelemadózással kapcsolatos elképzelését - megfelelő háttérszámításokkal és elemzésekkel együtt - korábban több alkalommal is beterjesztette a parlamentnek.

Havasi Bertalan, a Fidesz sajtófőnöke az MTI-nek azt mondta: a Fidesz adózással kapcsolatos álláspontja világosan benne van a párt Erős Magyarország című programjában. Ebben a családi adózás fokozatos bevezetésére tesznek javaslatot, amelynek lényege, hogy az adóköteles jövedelem mellett az eltartottak száma is tényező lenne az adómegállapításnál.

"Az SZDSZ részt vesz minden olyan egyeztetésen, amely az adórendszer átalakítását tárgyalja, ennek azonban nem négypárti, hanem ötpárti egyeztetésen kell történnie" - fogalmaz az MTI-hez csütörtökön eljuttatott közleményében a párt.

Mint írják, a liberális gazdaságpolitikai program része az egykulcsos, átjárható adórendszer bevezetésének szándéka. A liberális párt szükségesnek tarja továbbá a többi adónem - egyebek között a helyi iparűzési adó, a "kisebb adók", a vagyonadó - és a TB-járulékok rendszerének áttekintését is.

Az SZDSZ közleménye leszögezi: a konvergenciaprogram hiánycéljait Magyarországnak minden körülmények között, feltétlenül teljesítenie kell.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását