2024. április 24. - György

Az MDF a népszavazás ellen

Az MDF nem támogat olyan kezdeményezéseket, amelyek kiüresítik és lejáratják a népszavazás intézményét - közölte az ellenzéki párt elnöke csütörtökön az MTI-vel.
2008. április 10. csütörtök 17:12 - Hírextra
A parlamentáris demokrácia híveként nem támogatjuk az egészségbiztosítás privatizációjának megakadályozását célzó népszavazási kezdeményezést, mert erről a kérdésről az Országgyűlésben kellene dönteni - szerepel Dávid Ibolya közleményében.

Mint kiemelte, az MDF a "nemzet és a betegek érdekeivel ellentétes" egészségbiztosítási törvényt semmilyen módosított formájában nem támogatja. Az elfogadott törvény vélelmezhető alkotmányellenessége okán a párt már korábban az Alkotmánybírósághoz fordult - jegyezte meg.
Dávid bolya szerint a biztosítópénztárakról szóló törvény olyan fontos és súlyos kérdés, amelynek megoldása az Országgyűlés feladatkörébe tartozik és ma világosan látszik, hogy a parlamenti többség jelen formájában nem támogatja a kormányzati elképzeléseket.

A kommüniké kitér arra, hogy az MDF benyújtja az egykulcsos adó bevezetésével és a haláladó eltörlésével kapcsolatos javaslatát az Országgyűlés elé, amely kérdésekben szerinte nagy esély van a parlamenti többség meglétére.

Az egészségbiztosítás privatizációjának megakadályozását célzó népszavazási kezdeményezés időközben visszavonhatatlanná vált, miután az Albert házaspár csütörtökön átadta az Országos Választási Irodának (OVI) az összegyűjtött csaknem félmillió aláírást.

Rytkó Emília, az OVI vezetője közölte: hétfőn ül össze az Országos Választási Bizottság, amely várhatóan arról határoz, hogy az OVI 45 napon belül hitelesítse a kérdőíveket, tehát összegezze az aláírások számát.

A népszavazást a legkorábban nyár végén vagy ősszel tartják.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását