2024. április 30. - Katalin, Kitti

A költészet napja vidéken

A költészet napján, április 11-én az ország számos településén tartanak megemlékezéseket, programokat, versmondó versenyeket, felolvasásokat, színházi előadásokat, Szekszárdon ezen a napon veszi kezdetét a Babits-év.
2008. április 10. csütörtök 17:07 - Hírextra
A költészet napját József Attila születésnapjára emlékezve 1964 óta minden évben április 11-én ünneplik Magyarországon.

Egerben már csütörtökön megtartják a költészet napi ünnepi műsort a Gárdonyi Géza Színházban. A stúdiószínpadon 16 órától Megtartó varázslat címmel adnak ajándékműsort a teátrum művészei. A társulat tagjai közül 18-an mondják el kedvenc versüket; az összeállításban többek között Ady Endre, Gárdonyi Géza, Petőfi Sándor és Varró Dániel költeményei szerepelnek; Szívós Győző pedig saját költeményét is megosztja a közönséggel.

Péntek éjféltől szombat éjfélig Huszonnégy óra líra címmel előadássorozatot tart az egri Eszterházy Károly Főiskola és az Egri Kulturális és Művészeti Központ a Művészetek Házában. Az interaktív programsorozat alkalmával 24, egy-egy órás előadás, beszélgetés, versciklus interpretáció keretében olyan témákkal találkozhatnak a látogatók, mint a beat költészet, az irodalmi folyóirat-kultúra Magyarországon, vagy "A költő ha nő" témája.

Szekszárdon a Babits-év 2008 nyitórendezvényét tartják a költészet napján a Művészetek Házában. A város szülötte, a 20. századi magyar költészet nagy alakja, Babits Mihály emléke előtt tisztelegnek születésének 125. évében a verseiből szerkesztett zenés irodalmi összeállítással, a költő és Szekszárd kapcsolatát elemző előadással, Kis Pál István költő saját versét mondja el Babitsos szép tűnődések címmel.

Szolnokon pénteken szavalóversenyt tartanak általános és középiskolásoknak az Aba-Novák Kulturális Központban. A próza- és versmondás kategóriában József Attila költeményei mellett bármely reneszánsz költő egy művét is előadhatják a versenyzők, sőt saját alkotásaikat is bemutathatják a közönségnek. Az esti szolnoki rendezvényen mintegy félszáz fiatal lép színpadra, a programot a Metaflóra együttes koncertje zárja.

Székesfehérváron a Vörösmarty Színház Stúdiószípadán Takács Zsuzsa Kossuth-díjas költő verseiből készült monodrámát mutatnak be pénteken. Réczei Tamás, a program rendezője elmondta: a 70 éves költőnő köteteiből válogatta ki azokat a verseket, amelyekkel az alkotó mintegy visszatekint életének eddigi fontos kapcsolataira, történéseire. A monodrámát Xantus Barbara, a teátrum művésze tolmácsolja. A Vörösmarty Színházban hagyomány a költészet napi est megrendezése, amelyen minden alkalommal egy-egy különleges produkciót láthat a verskedvelő közönség. Az idei estre a város középiskolásait és az ARTéria Színházbarátok Egyesületének tagjait hívták meg.

Zalaegerszeg egyik éttermében a költészet napján elkészítik költőink és íróink ételreceptjeit. Aki ezen a napon betér a Kisnapfény Étterembe, menüként fogyaszthatja el a receptekből készült ételeket. A zalai megyeszékhelyen 10 órakor tartják a Keresztury Dezső Általános Művelődési Központ hivatalos névadó ünnepségét. Az író, költő, irodalomtörténész, kritikus és műfordítóra emlékezve Sinkovits Vitai András és Vitai Ildikó ad műsort. Délután a József Attila Könyvtárban a szlovéniai Lendva diák versmondói adnak műsort muravidéki költők műveiből, majd zalaegerszegi diákok versillusztrációiból nyílik kiállítás. A nyíregyházi Móricz Zsigmond Színházban két előadással ünneplik pénteken a költészet napját: 11 és 17 órától Ülni, állni, ölni, halni címmel József Attila verseiből készült összeállítást láthatják az érdeklődők. A megyei könyvtárban délután Karafiáth Orsolya és Vass Tibor költők közreműködésével tartanak megemlékezést. A művelődési központban 9 órától a felnőtt verskedvelőknek, míg az Arany János Gimnáziumban a közép-, a pócspetri iskolában pedig az általános iskolásoknak szerveznek megyei szavalóversenyt 14 órától.

Szegeden a költészet napján Juhász Gyula költő születésének 125. évfordulójához kapcsolódva szavalóversenyt rendeznek az egyetem hallgatói számára.

Makón csütörtökön este rendezik a költészet napjához kapcsolódó ünnepséget, melyen átadják a Makói Medáliák Emlékplakettet, valamint a Gyémánthíd-díjat. 2005 óta az emlékplakettet és a vele járó pénzjutalmat egy irodalmárokból álló szakmai kuratórium javaslata alapján első kötetes magyarországi költő veheti át, a Gyémánthíd-díjat - a vele járó számítógéppel és egyesztendős internet-előfizetéssel - pedig egy tehetséges és rászoruló makói általános iskolás kapja.
Tatabányán a jelentkezők kedvenc versüket mondhatják el a Közművelődés Házában péntek este öt órakor kezdődő találkozón. A versek füzérét maguk a résztvevők alakíthatják, a szervezők elsősorban a magyar líra darabjait várják a spontán összejövetelre, melyre előre nevezni nem szükséges.

Kaposváron Lekötelező irodalom címmel költészetnapi versmondó versenyt rendeznek a MTESZ Székházban, a Kaposvári Polgári Casino szervezésében. A Somogyi Hírlap és a Művészbejáró Művelődési Központ közös vers- és prózamondó versenyét 10-18 éves diákok részvételével a Művészbejáróban tartják.

Nagyatád a XVII. Országos Weöres Sándor Gyermekszínjátszó találkozónak ad otthont, a balatonboglári művelődési házban pedig pénteken kezdődik a 10. Dunántúli Kazinczy-verseny kétnapos programja.

A Versünnep döntőjét egyenes adásban közvetíti pénteken a Duna Televízió. A vetélkedőn színészek, előadóművészek, színinövendékek versengenek, ezúttal a révkomáromi Jókai Színházban. Az április 6-i balatonfüredi középdöntő 12 hazai és határon túli legjobbja a 100 éve indult Nyugat szerzőitől, valamint kortárs költőktől választott versekkel méri össze tudását a döntőben.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását