2024. április 25. - Márk

Ezer gyermekkel a fedélzeten

A fővárosi gyermekotthonok több mint ezer lakója ünnepelheti dunai hajózással augusztus 20-át. Idén is elindul - a Szent István parkkal egy vonalban - 19 hajó, a Zsófia nevű vezetésével - tájékoztatta az újságírókat Horváth Csaba főpolgármester-helyettes
2008. augusztus 18. hétfő 18:15 - Hírextra
A gyerekek áthaladnak az ünnep délelőttjén az Árpád híd, a Margit híd és a Lánchíd alatt, majd a Petőfi hídnál fordulnak vissza. A hajók között másfél-két hajóhossz távolságot tartanak, így a fedélzeten utazók nem csak a tájat, hanem a többi járművet is viszonylag közelről láthatják. A fedélzeten utazó gyerekeket a Fővárosi Önkormányzat meg is vendégeli - tudta meg az MTI munkatársa a főpolgármester-helyettestől.

A hajók egymással folyamatosan rádiókapcsolatban lesznek, és emellett figyelik a meteorológiai állomások jelentéseit is. A kötelék megfordulásának biztonságos lebonyolítását a Duna Vízirendészeti Rendőrkapitányság hajói is segítik majd.

A déli kikötést követően a gyerekek részt vesznek a Kossuth téri programban - jelentették be a szervezők az Európa hajón tartott tájékoztatón. A több mint ezer gyermek ekkor kapcsolódik be a központi ünnepségek programjába, így a Parlament előtti, István király udvarát és az államalapítás korát megelevenítő események sorába.

Kipróbálhatják az íjászatot, a kardforgatást, a hordólovaglást, a rönklábakkal való mocsárjárás hajdani tudományát és megkóstolhatják az Ország Tortáját is, amelynek receptjét erre az alkalomra alkotta meg a Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestülete.

A gyerekek a Fővárosi Önkormányzat által fenntartott otthonokból, családsegítő és gyermekjóléti központból és olyan intézményekből érkeznek, ahol speciális nevelési igényű kicsiket nevelnek. Részt vesznek a hajókiránduláson nagycsaládosok és nyugdíjasok is.

A szervezők a hajófelvonulás megrendezésével szeretnék felkelteni az érdeklődést a dunai hajózás nyújtotta lehetőségek és a szakma iránt, sőt abban bíznak, hogy az élmény hatására több gyerek választja a hajósok izgalmas hivatását.

A bemutató résztvevői, a hajótulajdonosok, a hajózási cégek vezetői és hajóskapitányok azt szeretnék - hangzott el a tájékoztatón - ha a dunai hajózás ismét elfoglalná méltó helyét nemcsak Budapest, hanem a Duna-menti városok, települések gazdasági életében és a turizmusban is.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását