2024. április 27. - Zita

Eredetvédelem a meggynek

Eredetvédelem alá kerül az Újfehértói fürtös meggy és a belőle készült híres ágyaspálinka; az erről szóló oklevelet szombaton, az I. Zsindelyes Fesztiválon adják át a szeszipari termék készítőjének, az érpataki Kaiser 2000 Kft.-nek - közölte a társaság al
2007. október 2. kedd 11:58 - Hírextra

Az oltalom azt jelenti, hogy az ágyas meggypálinka csak az Újfehértói fürtös nevű meggyfajtából készülhet, s a gyümölcsöt kizárólag a térség 17 tanyáján és településrészén lehet termeszteni - mondta Papp József.

Az Újfehértóval szomszédos Érpatakon a Zsindelyes Pálinkafőzőt üzemeltető, 66 dolgozót foglalkoztató kft. vezetője kiemelte: az Újfehértói fürtös meggy és a belőle készült pálinka olyan földrajzi eredetvédelem alatt álló gyümölcsök és szeszipari termékek közé került, mint a kecskeméti és a gönci barack, a szatmári és a békési szilva, vagy a szabolcsi alma.

A fesztiválon az újfehértói Rió ház falán doborművet lepleznek le, amely a fürtös meggy és az ágyaspálinka hírnevének állít örök emléket, s kitüntetik azt a négy, a gyümölcs nemesítésében közreműködő négy szakembert, aki a helyi kutatóintézetben a meggyfajtát létrehozta.

Az újfehértói rendezvényen ott lesznek a Magyar Pálinka Lovagrend tagjai is, akik ellátogatnak az évi kétszázezer liter pálinkát készítő, s a magyar piac mellett Németországba, Csehországba és Szlovákiába exportáló, családi vállalkozásban működő Zsindelyes Pálinkafőzdébe, s részt vesznek a szakmai konferencián.

A szombaton 14 órakor kezdődő programon a domborműavatás után koccintásra várják a fesztivál résztvevőit, akik az Irigy Hónaljmirigy Együttes műsorának és a tűzijátéknak a megtekintése után, reggelig tartó zenés mulatságon vehetnek részt.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását