2024. május 3. - Tímea, Irma

Weininger Andor színpadai

Weininger Andor színpadai címmel a Bauhaus jelentős alakjának számító magyar építész, festő, formatervező életművét bemutató kiállítás látható csütörtöktől Budapesten, a 2B Galériában.
2008. április 9. szerda 16:23 - Hírextra

Az eredetileg építész végzettségű Weininger Andor 1921 és 1928 között volt a Bauhaus tagja, ahol barátai, ismerősei közé tartozott a híres építészeti-képzőművészeti iskola számos nagy alakja, köztük Vaszilij Kandinszkij, Paul Klee, Oskar Schlemmer és Moholy-Nagy László.

Weininger Andor szerteágazó művészeti tevékenysége felölelte a festészetet, szobrászatot, díszlet- és jelmeztervezést. Erősen kötődött a színházhoz, ezt bizonyítják az 1920-as években készült avantgárd, utópisztikus tervei, a Gömbszínház és a Gépesített színpadi revü is. Weininger maga is szívesen fellépett színészként és zenei előadó-művészként.

A 2B Galériában nyíló kiállítás az életmű több szakaszából mutat be 20 festményt és vázlatot, melyeket az alkotó adott hosszú barátságuk alatt Körner Andrásnak, valamint számos fotót, amelyek felidézik a Bauhausban töltött időszakát, s a színházzal és zenével kapcsolatos tevékenységét is. A látogatók a képek megtekintése közben eddig kiadatlan hangfelvételeket is hallhatnak.

Mint Körner András építész-író szerdán az MTI-nek elmondta, a kiállítás kezdete után egy héttel jelenik meg az ahhoz kapcsolódó, Stages of Andor Weininger/Weininger Andor színpadai című monográfiája angol és magyar változatban is.

A világban több részletes katalógus született már Weininger-tárlatokhoz kapcsolódóan, de ez lesz a művésszel foglalkozó első monográfia - hívta fel a figyelmet a szerző.

A kötethez Körner András felhasználta Weininger emlékezéseinek eddig publikálatlan hanganyagát is, mely egyedülálló forrás a Bauhaus történetére vonatkozóan.

Az alkotó kiemelte: fennállása során csaknem 30 magyar tanult vagy tanított a Bauhausban, a legnépesebb külföldi csoportot alkotva, részletes visszaemlékezés azonban egyiküktől sem jelent meg eddig.

A könyv CD-mellékletén először hallhatók részletek a híres Bauhaus zenekar repertoárjáról és közel két órányi egyéb hangfelvétel Weininger Andorral. Az 1899-ben Karancson született művész pályája a Dobrovics Péter vezette pécsi művészkörből indult. 1918-1919 között a Budapesti Műszaki Egyetem Építészmérnöki Karának hallgatója volt, a Bauhausba 1921-ben Molnár Farkassal és Stefán Henrikkel együtt iratkozott be.

1923-ban a hamburgi Jungfrau kabaré szövegírója, díszlet- és jelmeztervezője, illetve konferansziéja volt. Itt kezdte el a geometrikus színelemek mozgatására épülő absztrakt színpadi játékának, a Mechanikus revünek tervezését. 1924-ben a Bauhaus zenekar alapító tagja lett. A színpad és a közönség új viszonyára alapozta gömbszínház tervét, melyet 1927-ben Magdeburgban állított ki.

1928-tól Berlinben élt, ahol bútortervezéssel foglalkozott. 1938-ban a nácizmus külföldi munkabetiltása miatt Hollandiába költözött, innen 1951-ben Kanadába emigrált, 1958-ban New Yorkban telepedett le, ahol 1986-ban hunyt el.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását