2024. április 26. - Ervin

Új megvilágításba helyezik a Vajdahunyadvárat

Fényművészeti installációval köszöntik péntektől hétfőig a 100 éves Vajdahunyadvárat; Kozma Péter kortárs művészeti projektje új megvilágításba helyezi a történelmi épületcsoportot, melynek főbejárati homlokzata és a Műjégpálya felőli oldala kap rendkívül
2007. szeptember 26. szerda 16:03 - Hírextra

Az "Utazás az adatszférában" című összművészeti projekt keretében péntektől tizenkét 3000 négyzetméteres vetített óriáskép váltja egymást félpercenként hangkollázs kíséretében az épületcsoporton.

Az összegzés szerint Kozma Péter fényinstallációja új megvilágításba, de ugyanakkor százéves kultúr- és társadalomtörténeti távlatba helyezi a Vajdahunyadvárat, a millenniumi történelmi épületegyüttest, Zuglót, tágabb értelemben véve Budapestet és Magyarországot is. Mai szemmel vizsgálja és értelmezi az épület építészeti, társadalom- és kultúrtörténeti jelentőségét: feltárja az egykori millenniumi kiállítás társadalomtörténeti összefüggéseit, az épület és a környezet viszonyát, az épület és a benne lévő intézmények történetét.

Kozma Péter kortárs vizuális művészetének középpontjában a fény és a tér interakciója, és emberi érzékelésre gyakorolt együttes hatása áll. Munkái az aktuális művészet és a modern vetítő- és fénytechnika egyedülálló, innovatív kombinációi.

Kozma Péter Berkes Dórával együttműködve 1996-ban kezdte el a Raypainting néven ismert fényfestészeti projektet, melynek különböző állomásai Budapesten a Városháza téren, az Erzsébet-hídon és a Millenárison voltak láthatóak. A művész alkotásait az utóbbi időben Essenben, Varsóban, Duisburgban és Zürichben is megcsodálhatta a közönség.

A történelmi épületegyütteshez azonban nem csak a látvány kedvéért érdemes ellátogatni, a Magyar Mezőgazdasági Múzeum közlése szerint ugyanis az intézményben számtalan program várja a látogatókat ősszel. Így például október 19. és 22. között orchideakiállítást, október 26. és 28. között madár- és kisállat bemutatót rendeznek, novemberben pedig egyebek mellett Falkavadászat a képzőművészetben, valamint "Fények és lovak" - 130 éve született Juszkó Béla címmel nyílik kiállítás a múzeumban.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását